Poc abans de prendre possessió com a conseller de Política Lingüista, Francesc Xavier Vila s'ha definit com a independentista i independent. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vila ha estat preguntat per la seva inclinació política i per si Salvador Illa la hi va demanar. "En aspectes personals hi ha hagut la màxima discreció", ha explicat Vila, que en ser repreguntat per si és independentista ha respós: "sí". 

Vila ha negat que sigui "la quota d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)" al nou Govern de Salvador Illa. "Jo soc independent. Em van venir a buscar com a catedràtic i he estat molt còmode on he treballat. Ara m'ha fet una proposta aquest Govern", ha explicat el conseller, que ha afirmat que considerava com una possibilitat que se li oferís el càrrec. Tot i saber que el seu nom era una opció per entrar al Govern d'Illa, Vila afirma que el va sorprendre i que va rebre la proposta el mateix diumenge. 

El nou conseller defensa que elevar Política Lingüística a la categoria de Conselleria permetrà disposar de més recursos humans i econòmics. "La política lingüística s'ha de treballar a tots els àmbits, i tenir una Conselleria ens permetrà arribar-hi", ha apuntat.  L'acord entre socialistes i republicans al voltant de la llengua no se circumscriu només a la creació d'una Conselleria sobre llengua, sinó que també afecta altres àrees, amb l'objectiu de garantir-ne l'ús social entre els joves amb l'impuls en els mitjans audiovisuals i aconseguir que el català sigui vehicular a les aules i a les activitats extraescolars.

El nou Govern de Salvador Illa

El nou Executiu socialista pren possessió aquest dilluns amb més conselleries i cares molt conegudes de la política catalana. Dels 14 departaments del Govern de Pere Aragonès, Illa passa a encapçalar un executiu amb 16 consellers, en què hi ha vuit homes —incloent-hi el president— i nou dones. El socialista ha fitxat dos vells coneguts de Convergència i Unió (CiU): Miquel Sàmper (Empresa i Treball) i Ramon Espadaler (Justícia i Qualitat Democràtica). 

A més a més, en destaquen d'altres que, pel seu càrrec o relleu personal, poden esdevenir pesos pesants del Govern: Núria Parlon (Interior i Seguretat Pública), Albert Dalmau (Presidència), Sílvia Paneque (Territori, Habitatge i Transició Ecològica, a més de portaveu), Alícia Romero (Economia i Finances) i el fitxatge del fins ara portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch (Unió Europea i Acció Exterior). 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!