La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ja ha post l’ou i ha convocat el debat d'investidura d’Alberto Núñez Feijóo pel 26 i 27 de setembre, després que el rei Felip VI escollís el líder del PP com a candidat a la presidència del govern. En una breu declaració institucional, Armengol ha explicat aquest dimecres que ha consensuat el calendari amb Feijóo i ha afirmat que, amb el calendari elegit, “es dona un temps més que prudencial” perquè el candidat tingui temps a negociar amb les formacions polítiques que li poden donar suport. Si finalment cap candidat obté la confiança de la cambra, les eleccions es repetirien el 14 de gener de 2024.
La presidència del Congrés s’ha basat en l’experiència d’anteriors legislatures per fixar la data del debat d’investidura. I l’experiència explica que la mitjana del temps transcorregut entre l’elecció del rei i la data del debat és “aproximadament un mes”. Per això, segons Armengol, posar la sessió el 26 i el 27 de setembre “suposa que hagin transcorregut 35 dies” des d’una fita a l’altra. A més, fonts parlamentàries han afirmat que, en l’elecció del calendari, Armengol ha prioritzat “el diàleg” amb el candidat, que va expressar que si el debat s’ubicava la setmana que ve “no tindria temps” per parlar amb la resta de formacions polítiques.
Un mes per negociar
En qualsevol cas ara s’obre un mes de marge perquè Feijóo iniciï una ronda de contactes que ell mateix va prometre arrencar dilluns de la setmana que ve. El PP vol contactar amb totes les formacions, també amb independentistes catalans, menys amb EH Bildu. En aquest mes, els conservadors pressionaran el PSOE perquè els deixin governar en solitari i, a més, continuaran insistint amb el suport del PNB, que ha rebutjat insistentment. El líder dels populars tenia clar que el debat no havia de tenir lloc el més ràpid possible perquè, a hores d'ara, tan sols ha aconseguit 172 vots amb Vox, UPN i CC, a quatre dels 176 de la majoria absoluta que requereix la primera votació. De la mateixa manera, la fixació de la data també hi ha temps de maniobra al PSOE perquè negociï amb les formacions independentistes el seu suport en cas que, tal com es preveu, la investidura de Feijóo acabi fracassant per falta de suports. Si això succeeix, el rei convocarà una altra ronda de contactes i el previsible és que el candidat socialista es torni a postular per ser investit. Fins al moment, Sánchez té garantits 158 vots (PSOE, Sumar i EH Bildu) i, si el gallec fracassa al Congrés, tindrà temps fins al 26 de novembre per assolir la majoria requerida.
Amb la data sabuda ja queda configurat el calendari polític amb totes les seves derivades. La Constitució espanyola estableix que, després d'una primera investidura fallida, comença el compte enrere de dos mesos (60 dies), després dels quals, si no s'ha trobat un candidat viable a la presidència, automàticament es dissolen les Corts. Aleshores, en un termini de 47 dies (menys dies que en una convocatòria ordinària) es tornaria a votar. És a dir, que uns nous comicis caurien al 14 de gener 2024. Com que es tracta d’una repetició d’eleccions, la campanya electoral només duraria una setmana i arrencaria la setmana de Reis. Així i tot, fonts del Congrés admeten que l'escenari de tornar a obrir les urnes no entra dins dels plans d'Armengol.
El funcionament del ple d’investidura
Segons marca l’article 171 del reglament del Congrés dels Diputats, Feijóo exposarà, sense límit de temps, el seu programa polític de govern amb el qual vol reclamar la confiança de la cambra el dimarts 26 de setembre. Quan acabi cada grup parlamentari que ho sol·liciti tindrà 30 minuts per fer-ne la rèplica des de la tribuna. Durant el debat, el candidat popular podrà intervenir tants cops com consideri oportú, per bé que si contesta als grups de forma individual, els portaveus tindran dret a una rèplica de deu minuts. Si la resposta de Feijóo és conjunta, els grups parlamentaris tindran igualment deu minuts per respondre al candidat.
Acabat el debat, el dimecres 27 de setembre, Armengol fixarà l’hora de la primera votació, que el líder del PP haurà de superar amb majoria absoluta per ser investit president. Com que no es preveu que ho aconsegueixi, es farà una segona votació al cap de 48 hores, que serà el divendres 29 de setembre i, en aquest cas, s’haurà de guanyar la confiança per la majoria simple de la cambra, que tampoc té assegurada. Abans de la segona votació, el candidat tindrà deu minuts per convèncer els diputats i els grups parlamentaris disposaran d’una rèplica de cinc minuts.