El PP criticava aquest dimecres el discurs de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en l'acte institucional del 45è aniversari de la Constitució. Segons els populars, Armengol va llegir "un discurs fet a Ferraz", en referència a la seu del PSOE, "en una jornada en què tots hem d'honorar i defensar el nostre text constitucional" i "mai qüestionar-lo". "Armengol està convertint el Congrés en una sucursal del PSOE", apuntaven els populars, perquè al seu entendre "ha parlat de procés de presa de decisions en la qüestió territorial, i ha de donar explicacions urgents sobre aquesta afirmació". Sembla que aquesta denúncia del PP hagi sorgit directament d'El Mundo o de l'ABC. Si aquest dijous mires el primer d'aquests dos mitjans veuràs que un dels titulars és: "Un dia de la Constitució a la mida del PSOE". El rotatiu acusa la presidenta del Congrés, Francina Amengol, de fer-se'l seu i la critica per afirmar que el model territorial de la Constitució "deixa obert el camí perquè els ciutadans decideixin".

El Mundo
El Mundo

Per la seva banda, l'ABC obre l'edició amb una fotografia d'Armengol amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i explica que durant el seu discurs, la presidenta del Congrés "va parlar directament d'alguns retocs que, segons ella, necessita la Carta Magna". També en clau de política espanyola, el diari afirma que "Feijóo contraataca Sánchez: renovar i reformar ja el CGPJ" i apunta que el dirigent popular acceptarà reunir-se amb el president del govern espanyol al mateix temps que aquest va anunciar que trucaria el líder de l'oposició abans d'acabar l'any. Aquest dimecres, Sánchez va advertir que la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és d'obligat compliment i va avançar que "no pensa acceptar condicions" del PP per dur-la a terme. Si els populars no s'hi avenen, va apuntar, caldrà veure quines opcions queden obertes.

ABC
ABC

El País, que també comparteix una imatge de l'acte que aquest dimecres es va celebrar al Congrés, titula el següent: "Espanya força la sortida de dos espies dels EUA per infiltrar-se al CNI". Aquest dilluns va transcendir que un jutge de Madrid tenia oberta una investigació sobre dos agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), per, presumptament, haver filtrat informació reservada als Estats Units d'Amèrica (EUA), i segons informava aquest mateix diari, els dos agents implicats ja havien estat detinguts per la policia espanyola i un ja hauria ingressat a presó. "Hi ha un procediment judicial, és un procediment d'uns fets que va ser el mateix Centre Nacional d'Intel·ligència qui els va denunciar", va indicar la ministra Margarita Robles.

El País
El País

"Referèndum a l'escocesa o renovar la llei orgànica", critica La Razón que afegeix que "Puigdemont se sent fort i traslladarà a Ginebra aquests marcs per assolir l'autodeterminació". Els socialistes van sortir molt escaldats de l'acte d'aquest dimecres. Just abans de començar l'acte, el president d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, va criticar el “cinisme” del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, quan defensava la Constitució "mentre pacta amb Carles Puigdemont la seva investidura". 

La Razón
La Razón

"Sánchez i Feijóo es veuran per tornar a intentar un acord sobre el CGPJ", informa La Vanguardia l'endemà que el líder del PP assegurés que el seu partit “no serà còmplice del control de les institucions de l’Estat” que, a parer seu, practica el PSOE. Els populars, va dir, defensen la independència del poder judicial. Poques hores després, Pedro Sánchez avançava que preveu trucar el líder del PP per concretar una reunió abans que acabi l'any. En aquesta trobada li plantejarà tres acords: la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la reforma de l'article 49 de la Constitució perquè deixi de fer referència als "disminuïts" i la confecció del nou model de finançament autonòmic.

La Vanguardia
La Vanguardia

"PISA reobre el debat del model d'aprenentatge", titula El Periódico després de fer-se públics els mals resultats a l'estat espanyol de l'informe educatiu. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, afirmava aquest dimarts, en un fil a la xarxa social X, que l'informe Pisa és "dolent, sense excuses". El cap de l'executiu català es referia als resultats que situen l'alumnat català a la cua d'Espanya i d'Europa en diverses matèries. "Per això, des de fa temps posem tota l'energia i recursos per capgirar la situació, acabar amb la segregació escolar i donar resposta als nous reptes educatius", subratllava Aragonès.

El Periódico
El Periódico

"Català oficial i legal", subratlla El Punt Avui que recull un informe de Plataforma per la Llengua, elaborat per dos professors universitaris d'Anglaterra, defensa que "no hi ha cap impediment legal" per a l'oficialitat del català a la UE i que, per tant, és una "decisió política" del Consell de la UE. El document remarca que els tractats de la UE donen als 27 "àmplia discreció" per decidir quins idiomes són oficials a la UE i que el català compleix els requisits legals establerts. Entre d'altres, l'informe subratlla que la llei comunitària no té un "requisit explícit" que la llengua en qüestió hagi de ser oficial a tot l'Estat per poder ser reconeguda com a oficial a la UE i que, per exemple, l'anglès no és la principal llengua oficial a cap dels estats membre.

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, l'Ara destaca la polèmica generada després de fer-se públics els resultats de l'informe PISA. Dimarts, el Govern va atribuir els mals resultats de Catalunya a l'últim informe PISA a una "sobrerepresentació" de l'alumnat immigrant a les proves. Així ho va afirmar el secretari de Transformació Educativa, Ignasi García Plata, que va admetre que l'alumnat català "ha empitjorat clarament" en els tres àmbits que avaluen les proves PISA. Ara el departament ha rectificat i ha dit que "l'alumnat nouvingut no està sobrerepresentat". En la mateixa línia, ha admès que cal "millorar". 

Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!