L'Audiència Nacional ha absolt l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps per l'últim serrell del cas Gürtel que tenia obert, en considerar que "no existeix prova o cap indici" que donés "ordre" o "suggeriment" d'adjudicar contractes a la trama. Més de set mesos després que el judici quedés vist per a sentència, el tribunal ha eximit de responsabilitat penal qui va ser líder del PP valencià, per a qui la Fiscalia Anticorrupció demanava un any de presó i sis d'inhabilitació per tràfic d'influències en concurs de prevaricació, i també alguns dels seus exconsellers i funcionaris de la Generalitat valenciana.

En una sentència de 232 folis, la Sala sí que condemna els integrants del denominat grup Correa, entre ells a Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'El Bigotes' per haver-se conformat i, en canvi, absol diversos consellers i funcionaris.

 

A més de Francisco Camps, l'Audiència Nacional també absol tres exconsellers: els de Sanitat Manuel Cervera i Luis Rosado i a Alicia de Miguel (Benestar Social), a més de funcionaris de la Generalitat Valenciana per les contractacions públiques que es van estendre des de 2004 a 2009, entre les quals destacaven les contractacions per l'Open de Tenis i els contractes dels Grans Esdeveniments de la Generalitat Valenciana per a la seva exposició a la fira Fitur. Entre aquests altres funcionaris hi ha: Joaquín Fernando Tomás Font de Mora, Mary Patricia Callaghan Pitlik, María Auxiliadora Hernández Miñana, David Francisco Serra Cervera, Rafael Peset Pérez, María de la Paz Aviñó Primo, Inmaculada García Pardo, Paula de Cubas Carrasco, José Manuel Vidal y Aránzazu Vallés Testera.

Camps i la cúpula del PP

L'expresident de la Generalitat Valenciana va culpar la direcció nacional del PP per la contractació d'empreses relacionades amb la trama Gürtel. Ho va fer el març de 2023 en el judici que se seguia a l'Audiència Nacional per les presumptes irregularitats en l'adjudicació a Orange Market, una de les empreses de la trama, del contracte per a l'expositor valencià de l'edició de Fitur 2009. Camps, que inicialment s'enfrontava a una petició de dos anys i mig de presó per part de la Fiscalia Anticorrupció, va assegurar que la decisió de deixar a Gürtel l'organització dels actes de la formació va venir decidida per "la gran instància", fent referència a la cúpula del partit. "El nostre partit és un partit centralitzat, som militants del PP d'Espanya, no som un partit federat, som un partit nacional. Qui porta la campanya electoral del president de la comunitat és el partit d'Espanya. Tot està dissenyat des de la direcció nacional", va asseverar en resposta a les preguntes de la Fiscalia Anticorrupció, espolsant-se tota responsabilitat en les adjudicacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!