15 anys i dos judicis després, el totpoderós expresident de la Comunitat Valenciana durant dues legislatures —entre 2003 i 2011—, Francisco Camps, ha quedat absolt per l’Audiència Nacional del delicte de tràfic d’influències en concurs ideal amb un altre de prevaricació pel qual li demanaven 1 any de presó i una multa de 250.000 euros en el judici per una de les peces de la trama Gürtel. És el segon cop que Camps és exculpat per la seva vinculació amb la trama liderada per Francisco Correa. 

El dimecres de la setmana passada, després de fer-se pública la seva absolució, Camps va convocar una roda de premsa a València on va assegurar que en 12 anys no ha pogut exercir la política tal com li hauria agradat i que el seu nom ha quedat “tacat” perquè "algú va decidir obrir instrucció" contra la seva persona, i va reclamar: "Això no li pot passar a cap espanyol". Precisament, en aquesta declaració va detallar que tant el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com el president del País Valencià, Carlos Mazón, l’havien felicitat per l’absolució. Amb aquest suport, Camps s’ha mostrat disposat a tornar a “a l'arena política” en la primera línia i ha afegit que “estic gairebé més il·lusionat que el 1991, quan vaig començar com a regidor de València”, amb Rita Barberà com a alcaldessa de la ciutat. "M'agradaria estar en política perquè el meu compromís és irrefrenable, la meva voluntat també ho és i la meva il·lusió continua sent la mateixa. Parlaré amb el PP, estic a la disposició del meu partit", va assegurar.  

Camps, absolt de 10 acusacions

L’expresident valencià ha estat imputat en deu causes durant els darrers 15 anys, que han inclòs 2 judicis. "Fa quinze anys que vaig ser imputat, quinze anys investigat o processat en deu causes, més de 100 persones de la justícia han llegit els escrits del meu advocat, a 400 persones se les ha preguntat sobre el meu comportament com a president", va relatar davant el seu advocat. 

Camps va aconseguir arribar a la presidència de la Comunitat Valenciana amb la majoria absoluta més àmplia registrada. Tanmateix, es va veure obligat a dimitir del càrrec l'any 2011 pel conegut com a cas dels vestits, pressionat pel llavors president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Després de l'absolució, Camps ha explicat que va dimitir per dues raons, en primer lloc, per evitar que un president valencià s’assegués al banc dels acusats i per no perjudicar el seu partit en les eleccions generals que se celebraven el mateix any, les quals va guanyar Mariano Rajoy amb majoria absoluta. Per aquesta raó és que Camps considera que el PP té un deute amb ell, i és un gran actiu polític pel partit tant a València com a Espanya, i que, per tant, es podria tornar a exposar a les urnes. “El PP em recuperarà, no m’entra cap altra cosa al cap”, va assegurar l’endemà de l’absolució en una entrevista a la Cadena Cope. Fonts del partit reconeixen que la seva absolució mereixen “alguna mena de reconeixement, o algun acte homenatge”, però no estan convençuts de tornar-lo a situar a primera línia política del partit.

Camps, el passat fosc del PP a València

El debat sobre un possible retorn de Camps a les files del PP arriba en un moment convuls, ja que ha coincidit amb la recta final de la campanya de les eleccions europees d’aquest diumenge amb certa preocupació pels resultats i, tal com passa a tots els partits polítics, és un moment en què es tracta de tenir la situació controlada, i qualsevol assumpte que arribi per sorpresa pot ser una preocupació. La cúpula del PP és conscient del patiment de Camps durant tots aquests anys, estan d’acord que s’hauria de produir una reparació interna i són partidaris d’homenatges i gests del partit, però el fet d’atorgar-li un càrrec és un tema que Gènova ha d’acabar d’estudiar.

Malgrat que la intenció de Camps és clara, sembla que el PP no està disposat a tornar-lo a situar a càrrecs importants del partit. En primer lloc, perquè el PP valencià considera que Camps ja forma part de la història, un passat que els populars van pagar car al País Valencià, marcat per diferents casos de corrupció. Tot i que Camps ha aconseguit sortit absolt de tots els casos en els quals s’ha vist involucrat, molts dels consellers que formaven part del seu govern com Rafael Blasco, Milagrosa Martínez o Ricardo Costa, van ser condemnats a presó per corrupció. Tanmateix, Camps vol anar per la via ràpida, i des de la seva absolució, ha reiterat en diverses declaracions la seva intenció de tornar a ocupar un paper destacat al Partit Popular. “Crec que estic en perfectes condicions físiques i mentals per desenvolupar amb tota la força del món tota aquella tasca que se m'encomani”, ha assegurat. Amb tot, els populars valencians poden respirar tranquils, ja que precisament, aquesta setmana en una entrevista a À Punt ha descartat que entre els seus plans estigui l'opció de postular-se a retornar a la presidència de València. “Ja he estat president de la Generalitat i això ara no té sentit. Tenim un gran president, Carlos Mazón, que ho està fent fenomenal”, ha apuntat. Encara que afegia que “hi ha moltes opcions” més enllà de la vida pública en l’àmbit autonòmic.

El PP, cautelós amb un possible retorn de Camps

El Partit Popular manté la cautela sobre un possible retorn de Camps, però en l'última setmana són diversos els dirigents populars que han sortit a parlar sobre aquesta qüestió. El sotssecretari de Política Autonòmica i Municipal i d'Anàlisi Electoral del PP, Elías Bendodo, ha assegurat que "cal esperar que es confirmi la fermesa de la sentència". A més, ha afirmat que "moltíssims dirigents del PSOE que han insultat i menyspreat el president Camps haurien de començar a demanar-li disculpes". En la mateixa línia s’ha manifestat l’alcaldessa de València, María José Català, que ha assegurat que el possible retorn de Camps s’abordarà amb “tota la tranquil·litat del món” en un procés intern del partit en el moment en què aquesta decisió judicial "adquireixi fermesa". També ha rebutjat que Camps explori altres opcions polítiques com Vox: "És una persona lleial, de partit i molt raonable". 

Qui s’ha mostrat obertament a favor de recuperar Camps ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha assegurat que és un bon moment “perquè es reflexioni des del partit a la Comunitat Valenciana i en l'àmbit nacional sobre el seu reingrés a la vida pública”. Ayuso ha afirmat que "és just que una persona que mostra tal vocació política, amb els coneixements que té i amb aquest bagatge, sigui un actiu de nou. A mi em sembla que ha de ser així". En defensa de Camps, la presidenta madrilenya ha considerat que "sempre es van vulnerar els seus drets començant pel principi d'innocència només per ser del Partit Popular". De moment, però el retorn de Camps al PP segueix a l'aire. En la mateixa línia, la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, ha estat l'última que ha obert la porta al retorn de Camps. “Vull celebrar les resolucions que constaten la innocència del senyor Camps”, ha dit. “Seria bo que tots aquells que l'han acusat durant tants anys es disculpin públicament pel mal que li han fet”, ha afegit. I ha resolt: “Paco Camps és una persona que ha militat en aquest partit i aquesta és la seva casa”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!