El diari Frankfurter Allgemeine, considerat el més important d'Alemanya, dedica avui la informació sobre el judici dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils a l'imam de Ripoll, i afirma que no era cap desconegut del CNI espanyol

"L'imam de Ripoll no era cap desconegut. El CNI, el servei secret espanyol, va tenir contactes amb ell durant anys. Agents del CNI i també de la policia van visitar-lo diverses vegades a la presó, on va estar reclòs entre el 2010 i el 2014 per contraban de drogues i on es va radicalitzar. L'any 2018, l'excap del CNI Félix Sanz va admetre que havia estat un error no vigilar l'imam", indica. El diari titula el reportatge "Sota l'embruix de l'imam".

Segons el Frankfurter, el punt central del judici és aportar més llum sobre l'imam, per saber què va passar. "S'espera que el procés judicial aporti més claredat sobre l'imam que va formar el grup i que el va radicalitzar sense que els seus membres se n'adonessin, en pocs mesos. Gairebé tots els joves membres del grup van néixer a la petita localitat catalana de Ripoll, i alguns d'ells eren fills d'immigrants marroquins i ni tan sols eren majors d'edat. Cap d'ells s'havia distingit abans per la seva particular religiositat ni havia intentat unir-se a l'organització terrorista Daesh al Pròxim Orient. Tot i que la cèl·lula era qualsevol cosa menys professional, els investigadors no van ser capaços de localitzar-los quan el taller amb explosius va esclatar", afegeix.

 

"Sota l'embruix de l'imam", titula el Frankfurter

El diari afirma que la policia catalana feia un cert seguiment de l'imam [sense tenir coneixement que col·laborava amb el CNI] però que en va perdre el contacte quan va anar a viure a Vilvoorde, considerat llavors un focus ghihadista a Bèlgica. Lamenta que fins ara no ha estat possible aclarir els lligams de l'imam i del grup amb el Marroc i França. "L'imam viatjava regularment al seu país d'origen, i tres dels terroristes eren a París poc abans de l'atac. Segons un policia català, la cèl·lula també va considerar la possibilitat d'un atac a la Torre Eiffel", conclou.

El cap de la unitat antiterrorista dels Mossos d'Esquadra ha fet avui una exposició detallada en la segona sessió del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost. El mosso ha desgranat tota la investigació fins a arribar al dia que la cèl·lula terrorista va començar a preparar els atemptats.

Segons els investigadors va ser el 24 de maig, que és quan compren les primeres targetes de mòbil. El 26 de maig, durant el ramadà, els germans majors d'edat del grup proposen als menors l'atac i es posa en marxa tota la maquinària logística.

Del 9 de juny al 7 d'agost compren tots els precursors per als explosius. En total, 500 litres d'acetona i 340 litres de peròxid d'hidrogen. La policia troba fins a 91 cerques als telèfons mòbils sobre explosius.

Les cerques des dels telèfons mòbils situen com a objectius dels atemptats tres punts: el Camp Nou, la Sagrada Família i la Torre Eiffel.