El diari Frankfurter Allgemeine, considerat el més influent d'Alemanya, ha explicat la reforma laboral que ha pactat el govern de Pedro Sánchez amb els agents socials, i ha revelat la mala maror existent per aquesta qüestió entre els socis de govern, sense entrar en el recel de com s'ho miren els aliats parlamentaris.
"La reforma ha estat objecte d'una forta disputa dins de la coalició de govern. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, que és molt apreciada a la UE a Brussel·les, no volia anar tan lluny com la ministra de Treball, la comunista Yolanda Díaz; Calviño no volia posar en perill la recuperació de l'economia, que el coronavirus ha situat en la pitjor crisi des de la Guerra Civil", ha indicat.
Requisit europeu
Segons el Frankfurter Allgemeine, l'acord sobre la reforma laboral, que està pendent de ser votat al Congrés dels diputats, és important per assolir els objectius de reforma que considera la UE perquè Espanya pugui rebre més de 70.000 milions d'euros en subvencions a fons perdut del fons de reconstrucció covid.
El diari deixa molt mal parat l'actual model de contractes espanyol, centrat en una economia on el turisme hi té un pes molt important. "Més d'una quarta part dels contractes laborals a Espanya són de durada determinada. En particular, els joves espanyols pateixen contractes en cadena precaris, i sovint mal pagats. Molts canvien d'un contracte d'escombraries a un altre", resumeix.
Afegeix que el llavors president espanyol, Mariano Rajoy, va impulsar aquesta política de contractes per sortir de la crisi del 2008, i efectivament va reduir l'atur però amb un cost laboral molt alt. "En flexibilitzar la llei laboral i de negociació col·lectiva, l'anterior govern conservador de Mariano Rajoy va crear centenars de milers de llocs de treball i va tornar a posar l'economia en marxa el 2012 després de la gran crisi financera. Però el preu que van pagar molts espanyols per això van ser els sous baixos, i de vegades més del 60 per cent dels contractes eren de durada determinada", apunta.
Segons el diari, quan s'aprovi la reforma laboral els contractes de curta durada passaran a ser excepcionals. "En el futur només hi haurà dues menes de contractes temporals: els contractes estructurals, i els de formació. Per exemple, si es necessita més personal amb poca antelació abans de Nadal o a l'agricultura. L'ús de treballadors temporals està més estrictament regulat, els contractes de durada determinada es controlen més de prop i se'n sancionen els abusos. Al mateix temps, els sindicats tenen més drets en la negociació", resumeix.
Sánchez ha aprofitat avui la roda de premsa de balanç de l'any, per reclamar “sentit comú” al conjunt de grups parlamentaris al Congrés dels Diputats, per poder aprovar la reforma laboral. Actualment no té el suport suficient al Congrés.