El cantautor Lluís Llach ha reaccionat a les paraules del raper i activista Valtònyc sobre l'estratègia d'ERC amb els Pressupostos Generals de l'Estat. Valtònyc va criticar que "abans lluitàvem per la independència i ara per posar Netflix en català". Llach, davant d'aquestes paraules, ha assegurat que no hi ha millor resum: "Amb una frase n'hi ha prou".
ERC s'ha abstingut de fer una esmena a la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat a canvi que el govern espanyol blindi el català en el sector audiovisual i que compleixi les promeses que ja havia fet respecte Catalunya. Valtònyc, sempre molt crític amb l'estratègia dels republicans, va proclamar ahir en una entrevista pel FAQS de TV3 que quan va marxar a l'exili "lluitàvem per la independència" i que "ara lluitem per posar el Netflix en català".
Llach subscriu les paraules del raper i assegura que amb la frase de Valtònyc n'hi ha prou per resumir el que passa. "Amb una frase n'hi ha prou", ha piulat Llach.
L'acord entre el PSC i ERC
Els pressupostos generals de l’Estat per al 2022 seran tramitats la setmana que ve al Congrés dels Diputats. Ho seran gràcies a un acord en temps de descompte entre ERC i el PSOE, anunciat pel portaveu republicà Gabriel Rufián en roda premsa. Per una banda s’ha acordat el blindatge del català a la futura llei audiovisual. Per altra banda, s’ha pactat el compliment de compromisos pactats per als anteriors comptes públics espanyols. Però què diu exactament l’acord subscrit?
Pel que fa a la llei audiovisual estatal, segons el document difós per ERC, el PSOE es compromet a aprovar una llei que “potenciarà i fomentarà la producció audiovisual, protegint les llengües cooficials i contribuint a la seva difusió”. En aquest sentit, el text assenyala que “es buscaran les millors fórmules per a garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que requerirà de la conformitat d’Esquerra Republicana per a aprovar la Llei”. És a dir, s’establiran quotes que hauran d’estar avalades pels republicans, que alhora estan en contacte amb formacions basques i gallegues.
En aquest mateix àmbit, s’ha pactat que “la nova llei audiovisual respectarà totes les actuals competències dels organismes de gestió i control (CAC) autonòmics i treballarà per a dotar-los de noves competències”. També hi ha un compromís que les televisions autonòmiques amb llengua pròpia es vegin beneficiades dels nous sistemes de finançament que s’estableixin, i que RTVE, en coproducció amb TV3, “sigui motor de producció audiovisual i es reservin fons perquè així sigui”.