Una certa tensió diplomàtica s'ha posat de manifest entre Rússia i Alemanya arran dels incidents de la setmana passada a Catalunya, fins al punt que ha aparegut aquesta setmana en la roda de premsa del govern alemany, que protagonitza el portaveu federal, Steffen Seibert. El motiu de les crítiques és que Alemanya censura qualsevol excés policial de Rússia, i ara Moscou es queixa que Berlín manté el silenci quan es produeixen escenes similars a la UE, i en concret a Catalunya.

L'agència informativa estatal Sputnik ha donat tanta importància a aquest suposat "doble raser" que hi ha dedicat un contundent reportatge, queixant-se que el govern alemany no hagi condemnat la violència policial a Catalunya, quan sí que ho fa quan es produeixen escenes similars al país de Tolstoi o a la Xina. Amb el títol de Doble raser polític: per què amb prou feines es critica la violència [policial] a Catalunya, l'agència fa el mateix que el mitjà oficial xinès, Global Times, que ahir també acusava Occident de practicar una doble moral en criticar la duresa de les actuacions policials a Hong Kong però obviar les de Catalunya.

"Doble raser polític. Per què la violència [policial] a Catalunya amb prou feines es critica", es pregunta Sputnik sobre les autoritats alemanyes

"Les imatges de violència policial contra manifestants i representants dels mitjans de comunicació a Catalunya estan corglaçant la gent. A diferència de Rússia, la Xina i altres països, el govern alemany no vol condemnar la violència [policial] als carrers de Barcelona. Molts partits i els mitjans de comunicació alemanys també s'estan contenint. Què hi ha al darrere?", es pregunta Sputnik.

"Segons el ministeri de l'Interior espanyol, quasi 600 persones, entre elles alguns policies, han resultat ferides en els disturbis a Catalunya fins avui. Quasi 200 sospitosos han estat detinguts. Les imatges de violència contra els manifestants, però, i també contra persones no involucrades, han deixat els espectadors atònits", afegeix.

Sputnik recorda que en la darrera roda de premsa del govern alemany, dilluns passat, es va preguntar per Catalunya al portaveu governamental, Steffen Seibert. "La reacció violenta de les autoritats de seguretat espanyoles a les protestes és molt controvertida. Però el govern alemany és reaci a condemnar la violència policial a Catalunya, a diferència del que fa amb Rússia o la Xina", insisteix. "El conflicte a Catalunya s'ha de resoldre en el marc de la Constitució espanyola i el sistema jurídic espanyol, va dir el portaveu del govern alemany, a la roda de premsa federal (BPK)", afegeix. Recorda que Seibert va dir que "no comentaria els fets polítics interns d'un país soci com és Espanya".

Un periodista de Russia Today, ara RT, va preguntar llavors al portaveu del govern alemany per què el passat 29 de juliol la portaveu adjunta del govern alemany, Ulrike Demmer, va obrir la roda de premsa amb una "condemna de la violència policial a Moscou". Sputnik recorda la resposta que va donar dilluns Seibert: "El que vostè planteja és perquè certament jutgem l'estat constitucional espanyol de forma diferent a l'estat rus, i la forma com tractem l'oposició i la protesta dels ciutadans".