Diverses entitats han presentat aquest dimarts el front comú que han construït per mirar d’anul·lar la sentència del 25% de castellà a les aules catalanes. L’argument per estripar aquesta sentència es basa en una presumpta “infracció molt greu” en l’assignació d’un dels jutges d’aquest cas. Així doncs, la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, La Intersindical, USTEC i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) denuncien que el president de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el jutge Javier Aguayo, va poder triar la seva participació en aquest cas. Un fet que, segons aquest front comú, vulnera “un principi jurídic fonamental a les democràcies occidentals i que està recollit a la mateixa Constitució espanyola: el dret a ser jutjat per un magistrat que estigui predeterminat per la llei”.
Així ho ha argumentat l’advocat Ramon Llena, l’artífex d’aquest recurs de nul·litat i assessor jurídic del Consell per la República. “Mai no es pot triar un jutge per a un cas concret perquè sembla que assignes algú que ja penses que pot tenir-hi la solució; ha de ser sempre un sorteig i l’únic criteri ha de ser l’atzar; si no, es poden generar traces de parcialitat”. En aquest sentit, ha argumentat que quan es vulnera un dret d’aquest tipus, el més normal és que el judici en qüestió es consideri nul. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha declarat que ara mateix ens trobem “davant d’una gran croada contra els models d’escola catalana” i ha recordat que “la llengua és el que ens cohesiona com a poble”. Així mateix, també ha demanat que “no se segregui” els estudiants de Catalunya amb motiu de quina és la seva llengua. Així mateix, ha insistit que la llengua catalana és la “columna vertebral de l’escola catalana” i que la seva entitat “farà tot el possible per frenar la sentència” del 25% de castellà.
Per altra banda, la directora de la Plataforma per la Llengua, Rut Carandell, ha assegurat que cal reivindicar la nul·litat d’aquesta sentència perquè s’ha produït, segons ella, una “vulneració dels drets molt greu”. “En aquest cas la justícia s’ha tret de la màniga” el fet que Javier Aguayo participés en aquest judici. “S’ha vulnerat el principi que les normes han de ser iguals per a tothom; és normal demanar la nul·litat si aquest jutge ha decidit a quin judici va i a quin no”. Tots han denunciat que el TSJC va aprovar unes normes en les quals es preveu que el president d’una sala “presidirà les seccions per a la deliberació, votació i resolució” en alguns casos determinats, com per exemple, els que “tinguin especial transcendència econòmica, social o mediàtica”, i estipulen que recaurà en el president de la Sala “decidir la seva integració en la deliberació”.