Falta una setmana perquè el Congrés dels Diputats voti el decret de la reforma laboral. Però no hi ha hagut cap mena d'avanç. Malgrat el viatge de la vicepresidenta Yolanda Díaz a Catalunya, les coses continuen allà on eren. Tant és així que avui les forces independentistes d'esquerres han donat un cop damunt la taula. A la sala de premsa de la cambra baixa, ERC, la CUPEH Bildu i el BNG han llegit un manifest conjunt i han plantejat fins a set propostes per poder aprovar-la, des de la indemnització per acomiadament improcedent fins a la prevalència dels convenis autonòmics. Per això reclamen la seva tramitació com a projecte de llei, per poder introduir-hi esmenes. Malgrat tot, la declaració conjunta no condiciona el vot de cadascuna de les formacions, tot i que continuen en el no.

Però el govern espanyol no es mou de la seva posició. Ahir mateix ho va tornar a verbalitzar el president Pedro Sánchez, que fins i tot va demanar l'abstenció al PP per evitar que es toqui ni una sola coma del text pactat amb els sindicats i la patronal. "Si no volen votar-hi a favor, que almenys en facilitin la seva convalidació", els va reclamar, tot defensant que el decret s'havia d'aprovar per part del Congrés sense tocar-hi ni una sola coma. "El govern espanyol està fent coses que altres governs no van fer", va assegurar el dirigent socialista, que va insistir que no preveu cap altre escenari que "convalidar-lo i amb el màxim nombre de grups parlamentaris". També ahir, la vicepresidenta Yolanda Díaz va desplaçar-se a Barcelona per fer pressió al costat de CCOO i UGT, i va mantenir un sopar amb el conseller Roger Torrent.

 

La resposta del sobiranisme d’esquerres ha arribat avui mateix en forma de declaració conjunta, llegida pels diputats Jordi Salvador (ERC), Mireia Vehí (ERC), Mertxe Aizpurua (EH Bildu) i Nestor Rego (BNG). I si bé comença “valorant certs aspectes i mesures” per combatre la temporalitat i la precarietat, també consideren les mesures “totalment insuficients”. Constaten que “no constitueix la derogació de la reforma laboral del 2012”, com s’havia promès, i que “aspectes troncals” hi queden exclosos. En aquest context, les quatre forces “mostren la seva absoluta i sincera voluntat d’obrir un procés de diàleg i negociació”, malgrat la negativa de La Moncloa a tocar el text. I fan set propostes, que haurien de ser recollides amb esmenes en la tramitació com a projecte de llei. Són les següents:

1. Establir la prevalença i prioritat aplicativa dels acords i convenis provincials i autonòmics i el blindatge jurídic dels acords interprofessionals autonòmics.

2. Recuperació de la necessària autorització administrativa de l'autoritat laboral en el control dels acomiadaments col·lectius a través dels expedients de regulació d'ocupació, recuperant les causes objectives prèvies a la reforma laboral del 2012.

3. Especificar mesures contra la precarietat i les possibilitats de despenjament salarial. De la mateixa manera, la desvinculació de les condicions laborals i salarials basada en causes justificades haurà de quedar condicionada a l'acord amb la representació sindical.

4. Apujar la indemnització per acomiadament improcedent fins als 45 dies per any treballat fins a un màxim de 42 mensualitats i la recuperació dels salaris de tramitació.

5. Recuperació de la prioritat aplicativa dels convenis sectorials sobre els d'empresa, que constituiran el sòl mínim de les condicions a totes les empreses del sector.

6. Restauració de les limitacions de les empreses per a la mobilitat geogràfica col·lectiva i de la necessitat d'acord per a la regulació de la jornada.

7. Inclusió de propostes orientades a la reordenació del temps de treball i la reducció de la jornada laboral, per facilitar la conciliació de la vida laboral i personal, així com el repartiment de la feina i el treball.

 

ERC continua en el 'no'

Totes les mirades estan fixades en ERC, que podria fer decantar la balança. El diputat Jordi Salvador, un dels negociadors republicans, ha constatat que, de moment, no hi ha cap canvi. Ha carregat contra el govern espanyol, que no vol tocar ni una sola coma del decret i que hi votin "cegament". En aquest sentit, s'ha preguntat com se'ls pot "responsabilitzar" a ells quan l'executiu central es troba en l'immobilisme. Salvador va ser secretari general de la UGT a Tarragona, i com a sindicalista ha respectat la feina feta pels sindicats, que han arribat fins on han pogut. Però també ha recordat que les seves propostes són per "millorar" la reforma laboral, no per desfer allò aconseguit en la negociació amb els agents socials. També ha llançat un dard: "El negociador està a Madrid, no ho porta Roger Torrent". Conclusió: si no hi ha "millores substancials", votaran no.