El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, ha demanat al govern espnayol que aclareixi si quan parla d'integritat territorial a la seva carta a Mohamed VI inclou el Sàhara Occidental pel que fa al Marroc. En roda de premsa a Madrid, Arabi ha denunciat que alguns dels conceptes inclosos a la carta que Pedro Sánchez va enviar al monarca alauita, que ha aplanat la represa de la relació bilateral amb la visita del primer a Rabat dijous passat, "són de summa perillositat" i van contra el Dret Internacional. "El Dret Internacional reconeix que es tracta de dos països diferents i separats amb les seves fronteres internacionalment reconegudes", ha asseverat, abans d'advertir que el Sàhara Occidental "no pot ser objecte de cap acord econòmic sense el consentiment del poble sahrauí".
El Polisario, que governa l'autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), va anunciar el diumenge que trencava relacions amb el govern espanyol, encara que ha matisat que la ruptura serà vigent fins que el govern espanyol "rectifiqui aquesta situació errònia". El delegat ha aclarit aquest dilluns que això afecta a tot l'Executiu de coalició si bé "una part ha deixat clar el seu posicionament" respecte al Sàhara, en al·lusió a Unidas Podemos. Així, ha declarat que es troben "en espera", ja que encara no han mantingut "cap contacte" amb l'Executiu espanyol, precisant que estan "oberts i a la seva disposició".
Decisió unilateral
Segons el parer del Polisario, el Govern d'Espanya ha pres una decisió de manera "unilateral" i "trenca amb el consens" dels últims 46 anys, que ha defensat que s'enquadra dins de la recerca d'una solució en el marc de l'ONU i les resolucions emeses per l'organisme. Arabi, que ha censurat que el Marroc "envaeix i agredeix" al Sàhara Occidental, ha posat èmfasi que Espanya "s'ha desmarcat" de l'opció de la independència, que és "necessària i negociable". En aquest sentit, ha indicat que la qüestió del Sàhara Occidental és "un tema de descolonització inacabada" i "l'única forma" per tancar-lo és "atorgar al poble sahrauí un referèndum en el marc de la legalitat internacional".
Per això, el Front Polisario ha considerat que Espanya, "lluny d'ajudar, fa quatre passos per enrere". "S'inclina cap a una de les parts, trenca el consens a Espanya, es deslliga del Dret Internacional i s'autoexclou de la possibilitat de jugar un paper en el marc de l'ONU". A més, Arabi ha indicat que també "complica" el paper de l'enviat especial de l'ONU per al Sàhara Occidental, Staffan de Mistura. El delegat ha abundat en aquesta idea i ha retret que la postura de Madrid "va més enllà" de la d'altres països, com els Estats Units o Alemanya, que, si bé reconeixen la proposta del Marroc "com una possibilitat", no la titllen de "la més realista", com el govern espanyol va fer a la carta al rei marroquí. "Mantenen l'opció de la independència, allà hi ha la diferència", ha explicat.
Així mateix, ha denunciat que "el Marroc intenta condicionar les bones relacions amb Espanya en detriment de les legítimes aspiracions del poble sahrauí". Si bé per a Arabi aquestes relacions són "necessàries", ha precisat que el Front Polisario "no acceptarà" que el bon veïnatge entre Madrid i Rabat estigui condicionat per la situació del Sàhara Occidental.