El Partit Popular plantarà batalla contra l’acord entre el PSC i ERC per millorar el finançament de Catalunya. El pacte a canvi d’investir Salvador Illa com a president de la Generalitat, que va ser ratificat divendres per les bases republicanes, inclou la sortida de Catalunya del sistema comú de finançament de les comunitats autònomes. I ha anat acompanyat, des que ERC va anunciar-lo, de l'ofensiva del PP, que ha sortit en bloc per mostrar el seu total rebuig a la proposta i per anticipar que intentarà frenar-la. Els populars es volen erigir en el “dic de contenció” contra el finançament singular per a Catalunya, una via que és “impossible de complir” perquè és “inconstitucional”, segons es manifestava el dimarts el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado. “És un concert previsiblement inconstitucional”, afegia el divendres la vicesecretària de Sanitat i Educació, Ester Muñoz. I lamentava que Pedro Sánchez vulgui “trencar unilateralment” un “sistema de solidaritat i de redistribució de la riquesa” que està “consagrat perfectament a la Constitució”.

La tesi a Gènova és clara: Sánchez està “enganyant” a ERC amb una proposta de “dubtosa legalitat” i “impossible aplicació”, insistia Tellado. En la mateixa línia, Alberto Núñez Feijóo retreia al president espanyol que intenti “mentir” als republicans amb una “promesa impossible”. A través de Twitter, el president del PP es va solidaritzar amb els catalans “enganyats, arraconats i utilitzats per l’ambició egoista de Sánchez i la connivència del PSOE-PSC”. De moment, els populars encara no aclareixen quina serà, concretament, la seva estratègia per frenar la reforma del finançament i demanen esperar que es conegui el detall del text per decidir quines mesures prendran.

Tanmateix, ja hi ha governs autonòmics del PP que han anticipat la seva voluntat d’arribar als tribunals. La Junta d’Andalusia aposta per recórrer el concert català al Tribunal Constitucional, en espera de veure la concreció legal de l’acord: “Al poble andalús no se’l toca”, va argumentar el divendres la consellera andalusa d’Inclusió Social, Joventut, Famílies i Igualtat, Loles López. “Buscarem tots els requisits perquè ens devem al poble que ens ha posat aquí, que ens ha donat la possibilitat de lluitar pels andalusos i això és el primer”, ha esgrimit. També amenaça el govern de l’Aragó, que promet “donar batalla” i “utilitzar tots els instruments legals” contra un “atac sense precedents al principi d’igualtat i solidaritat” que “perjudica totes les comunitats autònomes”. La vicepresidenta aragonesa, Mar Vaquero, assegura que l’executiu popular serà un “escut” per “defensar” els aragonesos d’un govern espanyol que “ataca permanentment els interessos de tot l’Aragó”.

📝 El PP carrega contra Sánchez pel pacte PSC-ERC: “S’ha convertit en el primer insolidari d’Espanya”

 

Miguel Tellado, Cuca Gamarra i Alberto Núñez Feijóo al Congrés / Foto: Europa Press

“Els barons socialistes han de passar de les paraules als fets”

L’altra línia d’atac del PP va dirigida als líders autonòmics del PSOE. “No caldria arribar als tribunals si els socialistes que encara queden de veritat d’esquerres diguessin a Sánchez que aturés aquesta deriva reaccionària”, va argumentar el divendres Ester Muñoz des de la seu del PP al carrer Génova. De fet, l’exhortació als barons socialistes ha estat constant en els últims dies. Muñoz els va reclamar que “han de passar de les paraules als fets” perquè “ja no val llençar la pedra i amagar la mà”, sinó que és el “moment de passar a l’acció”. “Al que quedi del PSOE, si és que hi ha alguna cosa: lamentar-se ja no és suficient. O s’està en la defensa de la igualtat de tots els espanyols o s’està amb Sánchez”, advertia Feijóo el dimarts.

Ser crític i donar suport ja no val, ja no enganyen ningú”, va afirmar Miguel Tellado en roda de premsa el dimarts. I Cuca Gamarra també va voler sucar-hi pa: “Diem als que alcen la veu en el PSOE que no és suficient. Si aquest preacord no els vincula, que no el votin quan arribi al Congrés, que allà hi ha la clau de la defensa del comú”, va apuntar el dimecres des de La Rioja.

I és que les veus crítiques des del PSOE no s’han fet esperar i ha arribat a haver-hi un clamor territorial reclamant una trobada dels barons amb Sánchez. A les habituals crítiques del president de Castella-La Mancha, Emiliano García-Page, que es va mostrar convençut que el PSOE no avalarà ni “tolerarà” aquest pacte, i del secretari general del PSOE de l’Aragó, Javier Lambán, que va catalogar el pacte de “fallida brutal” de la igualtat entre els espanyols, es van sumar les de l’extremeny Miguel Ángel Gallardo i l’asturià Guillermo Peláez. El primer va demanar que es convoqui el Consell de Política Federal del partit i el segon va mostrar el seu “rebuig al fet que qualsevol comunitat autònoma abandoni el règim comú a través d’un concert fiscal”, cosa que va catalogar de “minva” als recursos de l’Estat. A més, com era d’esperar, l’expresident Felipe González va verbalitzar que se sent “molt a prop” de la posició de Page i Lambán.

📝 Clamor del PSOE territorial contra el pacte PSC-ERC: demanen una reunió de barons amb Sánchez

 

Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa / Foto: Europa Press

En la mateixa línia, la Fundació FAES, presidida per l’expresident del govern espanyol José María Aznar, va demanar als barons del PSOE que els seus diputats al Congrés rebutgin una possible reforma de la norma que regula el finançament autonòmic. “Han de recordar que els vots no s’expliquen, sinó que es compten”, subratllava la FAES en un comunicat publicat dimarts. I apel·lava als dirigents territorials socialistes perquè “prenguin una posició política concreta” i “vinculin els representants parlamentaris d’aquestes comunitats” per votar contra la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA).

Un referèndum a tota Espanya?

Des de les files del PP, també s’ha qüestionat a Sánchez que no hagi sotmès aquesta decisió a consulta de les bases del PSOE. “Per què el Partit Socialista no crida a consulta als seus militants? Per què els militants socialistes no poden també participar d’una consulta i valorar si aquest acord és satisfactori?”, es va preguntar Miguel Tellado dijous en una entrevista a Telecinco. I va atribuir la negativa de Ferraz a la por de la “forta oposició interna” que s’hagués trobat.

Ara bé, qui va fer un pas més enllà va ser Carlos Mazón. El president del País Valencià va afirmar que, si l’acord PSC-ERC per a un nou “concert fiscal” per a Catalunya acaba arribant al Congrés, Pedro Sánchez té “l’obligació moral i política” de sotmetre’l al referèndum de tots els espanyols. “Si el govern d’Espanya vol un Estat federal, ha de sotmetre-ho a la consideració dels espanyols i si el Partit Socialista vol trencar la caixa única i un finançament singular, i que els que més tinguin aportin menys, ha de sotmetre-ho a les seves bases”, va esgrimir en una entrevista en l’Agència EFE.

📝 Carlos Mazón reclama un referèndum a tot Espanya si el “concert català” arriba al Congrés

 

Carlos Mazón, president del País Valencià / Foto: EFE

Preguntada per aquesta qüestió, Ester Muñoz va replicar que els populars tenen clar que “el model de finançament autonòmic no el poden decidir el 0,017% dels espanyols” (amb referència als 8.300 militants d’ERC) i va acusar Sánchez, que dimecres va presentar el pacte entre el PSC i ERC com “un pas cap al federalisme”, de “permetre que es furti una decisió d’aquesta naturalesa que correspon únicament i exclusiva decidir a tots els espanyols”. “El lloc idoni per debatre sobre la reforma del sistema de finançament del règim comú és el Consell de Política Fiscal i Financera i és un tema prou important perquè es reuneixi la Conferència de Presidents”, va assenyalar en roda de premsa. Va deixar clar que si cal fer una reforma territorial, “han de ser tots els espanyols” els que ho decideixin: “No sé si el lloc ha de ser un referèndum o ha de ser un procés constituent”, va concloure.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!