Junts per Catalunya ha establert el seu full de ruta estratègic, organitzatiu i de model de país en el seu congrés de Calella. Tot i que falta que el ple congressual ho aprovi -fins ara ho ha aprovat la comissió-, els juntaires han volgut deixar clara les seves intencions dels seus pròxims anys. A més d'establir com conduir la immigració, el repte demogràfic i l'habitatge, també se centra en qüestions com la fiscalitat i fixa la seva aposta per una "reducció justa" en l'impost de successions i en el de patrimoni. En un inici, el text plantejava "suprimir" l'impost de successions, però després de negociacions amb impulsors d'esmenes el text ha acabat apostant per reduir tant l'impost de successions com el de patrimoni. 

En l'àmbit de la fiscalitat, Junts defensa una revisió dels impostos. També aposten per la deflactació de tots els trams de l'IRPF i la revisió de l'impost de societats a les petites i mitjanes empreses, entre altres. A banda, consideren que cal revisar l'impost d'activitats econòmiques (IAE), així com "regular millor" el model de treball autònom per mitjà d'una fiscalitat més progressiva i de bonificacions a l'emprenedoria "repensant les quotes mensuals a la Seguretat Social". També volen aplicar una reducció de l'IVA cultural.

L'estratègia de Junts: de la unilateralitat a les negociacions a Madrid

En el seu full de ruta estratègic, els juntaires també han volgut deixar les coses clares, malgrat que els ponents han transaccionat una esmena per incorporar-hi la unilateralitat. Tot i això, el redactat també manté frases com: "Les relacions amb l'Estat espanyol són inevitables tenint en compte el context polític que viu l'independentisme". El text de Junts aposta per "mantenir en tensió" els governs de Pedro Sánchez i Salvador Illa i es conjura per fer servir els seus vots al Congrés per aconseguir conquestes i que no sigui "a canvi de res". Pel que fa a l'estratègia independentista, defensen que són el partit central d'aquest bloc i que cal "rebaixar les hostilitats" amb ERC, si cal amb mediació de la societat civil.

Concretament, segons expliquen fonts del partit, l'esmena transaccionada s'ha introduït en el full de ruta i deixa clara "la voluntat de fer efectiu el nostre dret a l'autodeterminació, que inclourà si escau la unilateralitat". Al final del document s'ha afegit que, si la negociació amb l'estat "no dona fruits o s'allarga de manera estèril", no renuncien "a la plena independència". Alhora, plantegen la creació d'una societat paraigua de l'independentisme per reagrupar sinergies i per poder treballar per a la independència del nostre país, independentment del Consell de la República. "L'hauria d'impulsar la societat civil i serviria per aglutinar els diferents agents", asseguren fonts de Junts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!