La Fundació Ibn Battuta, que dona suport als migrants d'origen àrab a Europa, ha denunciat l'alcaldessa de Ripoll i presidenta del partit Aliança Catalana, Sílvia Orriols, per delictes d'odi contra la població musulmana del municipi, especialment per haver-los negat l'empadronament. El president de la institució, Mohammed Chaib Akhdim, ha informat aquest dimecres de la presentació de la denúncia d'acord amb l'article 510 del Codi Penal, que castiga aquells que incitin a l'odi o discriminació a un grup per raó de pertinença o per motius racistes o referents a la religió o l'origen nacional. "El missatge que volem transmetre és que no hi ha impunitat en delictes d’odi", ha reivindicat Chaib en el marc d'una jornada que ha abordat el creixement del racisme i els missatges d'odi a Catalunya i Europa paral·lelament al creixement de formacions polítiques d'extrema dreta. Orriols ha reaccionat a la denúncia amb un seguit de missatges a X, en què ha reafirmat la seva posició i ha dit que "la islamofòbia ja no és una opció, és un deure".
El president d'Ibn Battuta ha explicat que la denúncia, que es va presentar aquest dimarts davant la Fiscalia de delictes d'odi, té 120 pàgines i que està "molt ben fonamentada i redactada" pels serveis jurídics de la fundació. "Fa mesos que l'alcaldessa impedeix l'empadronament i insulta públicament els ciutadans d'origen àrab que viuen a Ripoll, fins i tot aquelles persones que no són migrants i que van néixer a Catalunya" ha assenyalat Chaib i ha assegurat que no ho permetran i que defensaran els afectats. A més, ha rebutjat l'ús de la violència per a confrontar els discursos de l’odi: "Creiem en l'estat de dret i en una convivència democràtica, seguirem per aquesta línia perquè violència contra violència no és la solució".
Orriols reacciona a la denúncia: "La islamofòbia és un deure"
Davant la denúncia, Orriols ha parafrasejat Chaib en relació amb la impunitat i ha afirmat que "quan l'islamisme es creu impune i qüestiona i ataca els fonaments, drets i llibertats de les democràcies europees, la islamofòbia ja no és una opció, és un deure". Aquest ha estat el primer d'un seguit de missatges a X en què ha expressat la seva indignació davant la denúncia per un delicte que està penat amb entre un i quatre anys de presó. Així, ha carregat contra les associacions islàmiques de Catalunya, a les quals ha acusat de voler-la fer callar per ser una dona, així com també contra el govern espanyol i la Generalitat per permetre l'activitat d'aquesta entitat. "Si tant us desagrada que defensem els nostres valors i les nostres lleis civils, torneu cap al Marroc", ha reblat. També ha aprofitat per comparar les conseqüències penals d'un delicte d'odi amb les dels furts, assegurant que mentre que "un lladre marroquí pot reincidir 107 vegades sense que li passi res", a ella li demanen anys de presó per "denunciar que l'islam i els valors occidentals són incompatibles".
L'anunci de Chaib s'ha fet en el marc de l’acte ‘Migracions i vulnerabilitat social: polítiques per a una ciutadania inclusiva’, organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) i la Fundació Ibn Battuta i celebrat al Museu d'Història de Barcelona. La jornada ha abordat les polítiques i estratègies que per a una inclusió de la diversitat davant l’augment dels discursos populistes i extremistes arreu del món, tal com s’ha evidenciat a Europa en les eleccions del 9 de juny o en les legislatives a França. L’acte ha comptat amb diversos experts i també hi ha participat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, que ha anunciat que l'executiu assistirà a totes les persones que pateixin inconvenients per accedir al padró a l'Ajuntament de Ripoll i ha sol·licitat als damnificats que denunciïn formalment aquest tipus de situacions per poder brindar-los acompanyament.