El futur president de la Generalitat valenciana, el popular Carlos Mazón, ha admès que el líder del PP a tot l’Estat, Alberto Núñez Feijóo, ha supervisat el pacte amb Vox per formar un govern de coalició. Segons ha explicat aquest dimarts a la tarda, Mazón ha assegurat que Feijóo l’ha trucat personalment després de rubricar el principi d’acord: “Feijóo m’ha felicitat per l’acord, pel fet d’haver portat un govern de canvi a la Comunitat Valenciana. I hem bromejat amb el pla que tenim en comú: hi ha canvi a la Comunitat Valenciana i el canvi a Espanya està més a prop”, ha dit somrient Mazón.

El PP té un altre govern autonòmic al sac després del 28 de maig i el del País Valencià serà el segon compartit colze a colze amb Vox després de l’experiència engegada a Castella i Lleó. El líder del PP valencià s’ha mostrat “molt satisfet” per haver arribat a un acord i ha defensat que té ganes de desplegar l’executiu “el més aviat possible”. Tot i això, no ha explicat com quedarà el repartiment de conselleries amb l’ultradreta, que assumirà la presidència de les Corts Valencianes. “Primer em vull centrar en el què farem i el com ho farem. L’últim són les cadires i els repartiments”, ha afirmat Mazón per explicar que les delegacions de tots dos partits posaran ara el focus en desenvolupar l’acord programàtic a partir dels cinc eixos que han acordat aquest migdia: “El tema de les conselleries arribara i caurà pel seu propi peu”. Segons publiquen alguns mitjans editats a Madrid, l’extrema dreta ocuparà les conselleries d’Agricultura, Assumptes Socials i possiblement Educació. Un extrem que Mazón s’ha resistit a confirmar.

A l’espera de saber com queda el repartiment, el popular valencià ha avançat que l’executiu que presidirà en substitució de Ximo Puig serà més auster i tindrà “menys despesa política inservible”. En aquest sentit, ha desvelat que “tindrà menys conselleries, menys alts càrrecs i molts menys assessors”. “Portarà menys impostos i fins i tot en suprimirem algun d’ells”, ha confirmat el futur president valencià, que no ha concretat quan serà la sessió d’investidura. Això sí, la constitució de les Corts Valencianes està prevista pel 26 de juny.

Un dels altres elements d’interès del pacte és que el candidat de Vox, Carlos Flores, condemnat per violència masclista el 2002, se sacrifica, s’apartarà de l’executiu i serà el cap de llista per València a les eleccions generals del 23 de juliol. Era una “línia vermella” que havia dibuixat la cúpula del PP per fer possible aquesta entesa amb l’extrema dreta espanyola. En aquest punt, Mazón ha agraït a Flores “que hagi estat partícip i que hagi posat el millor de si perquè avui parlem d’un govern estable i seriós” i ha dit “respectar la decisió” de concórrer a les eleccions estatals. Tampoc s’ha estat d’”agrair la generositat” de la delegació de Vox, amb qui “han cercat allò que ens uneix”.