Les economies més desenvolupades del món, reunides en el G7, han arribat aquest dissabte a Londres a un acord "històric" sobre la reforma del sistema fiscal global, ha anunciat el ministre britànic d'Economia, Rishi Sunak.
L'acord requerirà que els gegants tecnològics multinacionals facin la seva contribució fiscal, ha indicat Sunak en una declaració penjada al seu compte de la xarxa social Twitter. L'objectiu? Evitar l'evasió fiscal d'aquests.
🚨 At the @G7 in London today, my finance counterparts and I have come to a historic agreement on global tax reform requiring the largest multinational tech giants to pay their fair share of tax in the UK.
— Rishi Sunak (@RishiSunak) June 5, 2021
👇The thread below explains exactly what this means. #G7UK pic.twitter.com/HdcK1HuM91
Els ministres del G7, els Estats Units, la Gran Bretanya, Alemanya, França, el Canadà, Itàlia i el Japó, han acordat comprometre amb, com a mínim, el 15% de taxa mínima per aquestes societats. Ara, el pacte serà analitzat en la reunió de ministres de Finances del G20 -països desenvolupats i emergents- i de governadors de bancs centrals que se celebrarà al juliol a Venècia.
"Estic encantat d'anunciar que avui, després d'anys de discussions, els ministres de Finances del G7 han arribat a un acord històric per reformar el sistema fiscal global", ha admès Sunak després de la trobada celebrada al palauet de Lancaster House, al centre de la capital britànica. I ha afegit: "Sota els principis de les reformes històriques, les empreses globals més grans amb marges de benefici de com a mínim el 10%, estaran dins l'abast, amb el 20% de qualsevol benefici per sobre del marge del 10% reassignat i després subjecte a impostos en els països on fan les seves vendes".
El pacte està pensat per adaptar-lo a "l'era digital global" i, "pretén assegurar que és just, de manera que les companyies com els gegants tecnològics paguin l'impost adequat en el lloc correcte i això és un preu enorme per al contribuent britànic", ha afegit el titular d'Economia anglès.
Per Sunak això dona resposta "al que s'estava buscant en la darrera dècada i ara, per primera vegada, s'ha arribat a un acord de principis tangibles sobre com han de ser aquestes reformes i aquest és un gran progrés". El propòsit és fomentar un sistema més just que trenqui amb les desigualtats empresarials.