"No ens tremolarà el pols, però les mesures han de ser sòlides". Així s'ha expressat el president de la Generalitat aquesta tarda en relació a la possibilitat que el Govern decreti el toc de queda a Catalunya. Pere Aragonès i la resta de conselleries implicades disposen ja de l'informe del gabinet jurídic de l'executiu, que avala la imposició d'un confinament nocturn sempre que no sigui homogeni per a tota Catalunya. Una mesura d'aquestes característiques requereix l'aval del TSJC. Paral·lelament, la voluntat del Govern és intensificar les converses amb els alcaldes i alcaldesses per comptar amb el màxim quòrum possible.
Els serveis jurídics del Govern prenen com a referència la jurisprudència existent per part del Tribunal Suprem —que ja s'ha pronunciat amb anterioritat sobre aquesta matèria— i la resolució del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, que beu, precisament, d'aquesta jurisprudència. Segons aquests textos, no hi ha opció de dictar un toc de queda general, perquè per fer-ho caldria que hi hagués actiu l'estat d'alarma. Com que no és el cas, és necessari delimitar la restricció territorialment, tenint en compte la incidència acumulada. "Si s’acaba fent, no serà de caràcter general, afectarà els territoris de Catalunya de més incidència, en base als indicadors que marquen on hi ha més gravetat", ha avançat Aragonès durant una compareixença al costat del cap de govern d'Andorra.
Segons ha explicat el president, el gabinet jurídic aconsella que abans de fer el pas d'adoptar una mesura tan dràstica com el toc de queda, que afecta un dret fonamental, s'esgotin altres camins. És a dir, que s'emprenguin mesures prèvies per intentar parar el cop. Aragonès ha garantit que el seu govern farà "tot el que estigui al seu abast per aturar aquesta onada", i que ho farà intentant "preservar al màxim la vida econòmica". De moment, s'està esperant la validació del TSJC de les restriccions anunciades fa 24 hores, que preveuen el tancament de totes els activitats a les 00.30 i la reducció del nombre de persones que poden reunir-se. Si s'accepten, entraran en vigor abans del cap de setmana.
Tensió amb els ajuntaments
Sigui com sigui, el cap de l'executiu català ha volgut remarcar que no es tracta només d'una qüestió jurídica, sinó que cal buscar el consens i la complicitat de les administracions locals, que són les que s'hauran d'encarregar de gestionar l'espai públic. "Ho volem treballar amb el món local, especialment als municipis on hi ha més incidència", ha dit. En aquest sentit, al llarg del dia d'avui ampliarà els contactes amb els alcaldes i alcaldesses de les principals ciutats.
Davant les queixes de diversos ajuntaments que consideren que el Govern els passa la patata calenta de lluitar contra les aglomeracions quan no tenen la capacitat operativa per fer-ho, Aragonès ha volgut posar en valor "l'experiència de patrulles conjuntes entre policia local i Mossos", que per exemple s'ha posat en pràctica aquest passat cap de setmana a Barcelona. Des del seu punt de vista ha servit per aconseguir "una relativa tranquil·litat a l'espai públic". Amb tot, fons del govern apunten que no hi ha prou efectius de Mossos per arribar a tot arreu.