El líder d’Esquerra Republicana a Madrid, Gabriel Rufián, ha atacat aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a través de Rodalies. El cap de files republicanes ha lamentat la mala gestió que Espanya fa dels trens que circulen per Catalunya, i ha reclamat el traspàs imminent d’aquest servei. “Fa passar moltes males estones a Catalunya”, ha lamentat Rufián; a més de confirmar, com ja va anunciar Oriol Junqueras, que ERC s’ha marcat com a objectiu reprovar la ministra “catalana” de Transports, Raquel Sánchez, també exalcaldessa de Gavà (Baix Llobregat).

Durant la sessió de control al govern espanyol, el portaveu d’Esquerra Republicana ha assegurat que a Catalunya “hi ha un munt de gent que ho passa fatal cada dia en un tren”. Ha posat sobre la taula, també, dades relatives al desastre de Rodalies, com per exemple que es calcula que l’any passat els catalans van passar 350.000 minuts esperant un tren, amb les conseqüències que això té en la vida privada de les persones i l’economia catalana.

En la seva resposta, Sánchez ha acusat Rufián de fer un acte evident de precampanya electoral des del seu escó. En el seu contraatac, el president espanyol ha assenyalat que una pregunta d’Esquerra Republicana centrada en Rodalies demostra que l’executiu ha aconseguit adormir el Procés. “Benvingut a la política real, senyor Rufián”, ha manifestat. De la mateixa manera, i entrant al fons de la qüestió, ha assegurat que és “gràcies al govern espanyol” que Rodalies és gratuït a dia d’avui, una decisió presa a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la covid i la guerra d’Ucraïna.

Oriol Junqueras, també contra Raquel Sánchez

El breu cara a cara entre Pedro Sánchez i Gabriel Rufián ha arribat unes dues setmanes més tard que el president dels republicans, Oriol Junqueras, anunciés que ERC impulsarà la reprovació de la ministra Raquel Sánchez per la seva “gestió catastròfica” de Rodalies. “Han tingut molts mesos i anys per a resoldre-ho, n'han estat incapaços i cada cop funciona pitjor; algú n'ha d'assumir la responsabilitat política", va afirmar el líder republicà, a més d’assegurar que al Ministeri de Transports caldrien “dimissions".

De la mateixa manera, Junqueras va lamentar que "l'única cosa que depèn del PSOE és la cosa que va més malament de Catalunya". En aquest sentit, el president d’Esquerra Republicana va assenyalar que "el millor que li pot passar a Catalunya és que el PSC tingui poques responsabilitats i que, si en té alguna, sigui supervisada per ERC". "Quan depèn d'ells, no se'n surten", ha assenyalat. “No pot ser que se'n rentin les mans cada dia, Ponç Pilat només se les va rentar una vegada", va dir en un dels seus habituals paral·lelismes religiosos i històrics.