En les converses que durant aquesta campanya electoral per a les eleccions del 23 de juliol ElNacional.cat ha anat mantenint amb els caps de llista dels partits catalans per Barcelona, l'encarregat de plantejar una última pregunta als candidats és sempre un col·laborador del diari. I en aquesta ocasió, Sergi Sol ha volgut preguntar al cap de llista d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, per què sent quan algun rival polític, sovint de l'independentisme  li diu que ho ha aprovat "tot a canvi de res". "No t'indignes?", ha demanat Sol a Rufián, que durant l'entrevista ja havia lamentat que sovint els d'"a canvi de res" havien aconseguit imposar un marc mental, que creu que han aconseguit fer caure durant la campanya electoral. "Entre altres coses heu negociat els indults o la reforma de la sedició, que han beneficiat al cap de files de Míriam Nogueras, que ara pot fer política des del carrer", ha insistit Sol, posant també com a exemple com la reforma de la sedició ha beneficiat també a Clara Ponsatí.  

✍🏻 Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit? 

"Per mi, cap independentista, més enllà de les nostres diferències, és el meu adversari. I a mi em va sorprendre molt que en el debat a TV3 determinades persones estiguessin més pendents de mi que de PP, PSOE o de Vox", ha començat Rufián, responent a Sol. "Jo ho respecto, però la realitat cau pel seu propi pes", ha assenyalat  el també regidor de Santa Coloma sobre el lema "a canvi de res". "Quan em diuen que tot això són coses d'espanyols penso en algú que cobra una pensió i viu a l'Hospitalet, o algú que guanya el salari mínim i és de Vic o que és de Solsona i no pot pagar el lloguer o que viu a Badalona i no vol que la gent estigui a la presó", ha resumit Rufián, assegurant que part de la responsabilitat dels representants independentistes a les institucions és "assumir que hi ha un mentrestant" en el que Catalunya no és encara un estat independent. 

"No soc menys independentista"

"A mi no em fa menys independentista que el col·lectiu trans tingui més drets i no em fa menys independentista negociar una llei de l'audiovisual. Al contrari, crec que em fa més útil", ha insistit el número u de la candidatura d'Esquerra Republicana al Congrés. Contestant a la pregunta del col·laborador, Rufián ha confessat que li "dol" sentir "segons quines coses", però creu que part de la seva feina també és aprendre a contrarestar-les. "Hi ha una cosa que em recorden cada dia. La vaig dir el 2015, assegurant que estaria molt menys temps a Madrid del que he estat. Ho accepto. Però la meitat del nostre govern va anar a l'exili i l'altra a la presó. I aquella gent ens van demanar que ens quedéssim per representar el que representem", ha detallat el candidat. Davant aquesta pluja de retrets habituals entre rivals independentistes, Rufián ha conclòs que s'han de deixar enrere aquestes baralles tòxiques, ja que no només els perjudiquen, sinó que també beneficien el PSOE. 

Recupera l'entrevista sencera a continuació