El Partit Popular comença a ensenyar les cartes de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. Aquest dilluns hem conegut els caps de llista per a cada circumscripció electoral i, d’aquesta manera, hem sabut com queden repartides les principals apostes d’Alberto Núñez Feijóo per guanyar a les urnes. Entre la llista d’elegits, al marge de Feijóo per Madrid, destaca que la secretària general del partit, Cuca Gamarra, serà la número 1 per La Rioja; l’expresident de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra ho serà a Castelló; el coordinador general, Elias Bendodo, encapçalarà la llista a Màlaga, i l’expresidenta del Congrés dels Diputats Ana Pastor anirà a Pontevedra.

Aquestes són les principals cartes amb les quals el PP aspira a endur-se la victòria a les eleccions i acabar desbancant Pedro Sánchez de La Moncloa. Segons ha explicat el partit, el comitè electoral ha aprovat la llista de candidats, a l’espera de saber-ne la resta d’integrants, i dels 52 caps de llista, n’hi ha 39 que s’estrenen, cosa que representa el 75% de renovació. Fonts del PP afirmen que són persones “que compten amb una dilatada trajectòria política i legislativa”, així com “una contrastada experiència en gestió pública i privada” i que “han realitzat una magnífica labor durant aquesta legislatura”.

Feijóo passa el rasclet per Ciutadans a Catalunya

Després d’anunciar la candidatura de l’ex de Ciutadans Nacho Martín Blanco per a Barcelona, els populars han oficialitzat la resta de caps de llista per les circumscripcions catalanes. Cal destacar un altre fitxatge de Ciutadans, com és l’advocat Pere Lluís Huguet per a Tarragona. L’exdiputada Concepció Veray anirà de número 1 a Girona i l’alcalde de Gimenells, Dante Pérez, assumirà la responsabilitat per Lleida.

Al marge dels ja mencionats, també hi ha altres noms que sobresurten de la resta a la geografia espanyola. A València, el cap de llista serà el vicesecretari dels populars i eurodiputat, Esteban González Pons, i a Alacant ho serà l’exdiputada Macarena Montesinos. El número 1 per les Illes Balears serà l’exsenador José Vicente Marí. El PP ha apostat per l’exdiputat Pedro Navarro a Saragossa, Alberto Herrero a Terol i Ana Alós Sánchez a Osca. On hi ha un important graner de vots en joc és a Andalusia, la comunitat més poblada de l’Estat, que serà lloc d’aterratge per a membres de la seva cúpula de confiança. A Màlaga, Feijóo hi ha posat un home de confiança de Juanma Moreno Bonilla, el coordinador general, Elias Bendodo; el vicesecretari i exsenador, Juan Bravo, a Sevilla; Maria Sánchez a Almeria; Pedro Gallardo a Cadis, Isabel Prierto a Còrdova, Carlos Rojas a Granada, Bella Verano a Huelva i María Luisa del Moral a Jaén.

Mirant al nord, el PP ha fitxat l’exdiputat d’Unión del Pueblo de Navarra Sergio Sayas com a líder de la candidatura a la Comunitat Foral de Navarra. Sayas, al costat de Carlos Adanero, van ser els dos diputats que van trencar la disciplina de partit i, en un acte de transfuguisme, gairebé tomben la reforma laboral impulsada per Yolanda Díaz. Arran d’aquells fets, UPN els va expulsar del partit i van acabar la legislatura com a diputats no adscrits a cap grup parlamentari. A la terra de Feijóo, Galícia, a banda de Pastor, el vicesecretari d’Organització, Miguel Tellado, encapçalarà a A Coruña; l’exdiputada Ana Vázquez a Ourense; i Francisco Conde a Lugo.