La CEOE no vol sentir a parlar del finançament singular per Catalunya. El seu president, Antonio Garamendi, s'ha situat frontalment en contra de la proposta pactada entre el PSC i ERC, i ha assenyalat que haurien de ser "els espanyols qui hauria de votar si estan a favor o en contra d'aquesta mesura". Pel president de la patronal perquè que aquest model sigui "constitucional", segons el seu criteri, s'hauria de sotmetre la proposta a votació. Des de l'organització que representa els empresaris espanyols ha afegit es pronunciaran quan tinguin la proposta definitiva, però que considera que per ara "és absurda"  i busca "trencar el país en 17 trossos".

Garamendi, durant la seva intervenció en el Campus Faes 2024, que organitza la Fundació Faes presidida per l'expresident español José María Aznar, ha defensat que el model pactat a Catalunya va en contra de "la solidaritat, la igualtat i la unitat d'Espanya" i que només hi ha dues formes que sigui constitucional, "que primer ens diguin que és i que després els espanyols votem", ha assegurat. Pel líder de la patronal, encara no s'ha posat cap paper sobre la taula i sol se sap "el que posa"  a l'acord entre PSC i ERC.

Garamendi ha qüestionat també perquè altres comunitats no podrien tenir la mateixa autonomia fiscal, posant com a exemple a Madrid: "Per què cal decidir que Madrid hagi de pagar el que decideixin dos o tres senyors? Madrid també hauria de decidir què és el que vol pagar, quan és la que més paga", ha afirmat. El líder de la patronal espanyola ha criticat que s'estigui parlant de la necessitat d'una Europa unida i a Espanya, "s'estigui trencant el país en 17 trossos". Per la seva banda, el president de la patronal s'ha mostrat a favor de crear l'anomenada 'autonomia 18' per a assegurar la unitat d'acció en determinats temes.

"La reducció de la jornada laboral és dolenta per Espanya"

El president de la patronal també s'ha mostrat especialment crític amb l'actuació del Ministeri de Treball, que lidera la vicepresidenta Yolanda Díaz, a qui ha retret que hagi incomplert els pactes en la reforma laboral, amb la prevalença dels convenis, i ara intenti reduir la jornada laboral després d'haver segellat una pujada de salaris a tres anys amb els sindicats."Pensem que això és dolent per a Espanya", ha insistit Garamendi, que ha qüestionat que els sindicats vagin aquest dijous a concentrar-se davant de la seu de les patronals.

També ha arremès contra la "pujada fiscal impressionant" contra les empreses i ha mencionat les cotitzacions socials."S'han disparat els costos de les cotitzacions socials", ha insistit Garamendi, que ha tornat a plantejar que els treballadors cobrin el seu solt en brut i s'encarreguin de transferir les cotitzacions a la Seguretat Social, en uns diners que considera "que són del treballador i que els hi està traient la Seguretat Social".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!