El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha participat en un col·loqui del Club Siglo XXI aquest dilluns en el qual ha arremès contra el govern espanyol i ha elogiat el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. Concretament, ha assenyalat a la "classe política dirigent" per "intentar dividir la societat", un fet que ha titllat de "perillós". Alhora, Garamendi ha manifestat la seva "preocupació" per voler que els empresaris siguin "diana de tots els mals que tenen lloc a aquest país". El cap de la patronal ha afirmat que "s'està intentant dividir posant el nom d'Ana Patricia Botín, Sánchez Galán o el meu propi", un fet que li recorda "a economies d'altres països travessant l'oceà".

Posteriorment, s'ha volgut referir a Alberto Núñez Feijóo com un home "molt responsable, molt seriós i molt capaç". En la seva intervenció, ha assenyalat que coneix al president dels populars "des de fa molts anys" i ha volgut subratllar la tasca de Feijóo com a president de la Xunta de Galícia: "Ho va fer molt bé". Altrament, ha negat que Ursula Von der Leyen "parli malament" del líder popular, tot i que pertanyen a la mateixa família europea. Davant la possibilitat que hi hagi un canvi de govern a Espanya després de les eleccions al Congrés —que previsiblement se celebraran el desembre de 2023—, el president de la CEOE s'ha limitat a indicar que seguirà treballant "amb independència". "No sé si hi haurà un canvi o no, em tocarà amb qui em toqui; el que ens toca, en tot cas, és sumar. Estem en una democràcia i que guanyi el millor", ha precisat. De tota manera, tot i dir que té una "relació cordial" amb Yolanda Díaz, ha retret a la vicepresidenta segona les seves crítiques contra la banca, l'energia o la distribució i el fet que "vagi de bracet dels sindicats".

Preocupat pels pressupostos de 2023

En aquesta línia, sobre l'actual situació del país, ha reclamat "rigor i ortodòxia" en les polítiques econòmiques de l'Estat. A més, segons Antonio Garamendi, és l'Estat "el primer que es beneficia de la inflació i genera inflació". Preguntat per un possible nou increment del salari mínim interprofessional, Garamendi ha avisat que una pujada substancial pot portar al fet que les retribucions salarials siguin un "factor regulat" a l'economia. De fet, el líder de la patronal ha asseverat que els preocupa "molt" els pressupostos de 2023: "No podem compartir els criteris del govern espanyol pel que fa al creixement del país". Antonio Garamendi també ha fet èmfasi en l'increment del "nivell de deute i dèficit".

Des de la CEOE, ha declarat, defensen que seria "important i interessant" deflactar l'IRPF, una qüestió que ha insistit que "no és un tema de la política, sinó que pot estar perfectament a l'economia". En referència a les possibilitats que l'economia espanyola entri en recessió, Garamendi s'ha volgut mostrar prudent al respecte, tot i que sí que ha augurat que hi haurà "algun trimestre negatiu, evidentment".