El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha tornat a sortir al pas de les seves declaracions sobre els indults als presos polítics a una entrevista a La 2 Catalunya en les quals assegurava que "si acaba que es normalitza la situació, benvinguts siguin". Aquest divendres, en una entrevista a Telecinco, ha sostingut que "es van treure de context" les seves paraules i ha responsabilitzat la política, "que treu suc de tot" pel "rebombori" causat. En les afirmacions d'aquest divendres, ha volgut difuminar el posicionament i deixar clar que la CEOE "no entrarà a dir si volem o no els indults".

Garamendi ha mantingut aquest fil argumental i ha asseverat que "quan algú parla de manera moderada o normal, la política salta". En aquest sentit, el president de la CEOE ha volgut emfatitzar que ell sempre ha estat "en la mateixa posició" i que des de l'entitat que presideix sempre "estem amb la Constitució espanyola, l'estat de dret i l'imperi de la llei". El que Garamendi ha assegurat que volia dir era que li agradaria que hi hagués "una situació de normalitat i estabilitat" perquè les empreses que "van haver de marxar puguin tornar" a Catalunya.

La dreta, crítica amb Garamendi

En l'entrevista a Telecinco, Antonio Garamendi ha expressat la seva "sorpresa i tristor" per la "campanya" que s'ha generat arran de les seves declaracions i que considera que no mereix. Per al president de la CEOE, això respon a una situació "política totalment radicalitzada". Ciutadans, PP i Vox van mostrar el seu rebuig a les paraules de Garamendi al llarg de la jornada del dijous. Sense dirigir-se a ell directament, Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, va afirmar que "la normalitat a Catalunya mai s'ha recuperat".

Per la seva part, des de les files populars, José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, va manifestar que "discrepa" del president de la CEOE i que "els indults no serviran per a absolutament res". També es va pronunciar Pablo Casado, president del PP, que va voler mostrar "respecte" per les declaracions, però va voler recordar que "qui ha de parlar" dels indults són "els polítics amb escó".

Molt més durs van ser des de Vox. El partit d'extrema dreta va qualificar Garamendi de "ninot al servei de l'esquerra globalista i separatista" i exigeix la seva dimissió. El seu líder, Santiago Abascal, va dir que el cap de la patronal "comparteix discurs amb Otegi, Echenique i Pedro Sánchez" i que representa "de manera indigna" "tants empresaris honrats".

TUIT vox indultos garamendi

Davant el degoteig de crítiques, Antonio Garamendi ja va fer un primer matís aquest dijous a les seves paraules expressant que la patronal no tindrà "una opinió taxativa" sobre els indults perquè "hi ha diversitat d'opinions entre els empresaris". Tot i això, també va subratllar que la Constitució "permet" aquesta mesura de gràcia.

 

Imatge principal: Antonio Garamendi durant la seva intervenció a la reunió del Cercle d'Economia d'enguany. Europa Press.