Aquest dimecres, Badalona va ser notícia per haver-se convertit en el tercer municipi més poblat de Catalunya, amb 225.957 habitants, superant Terrassa per un escàs marge (225.277), segons la darrera actualització de censos publicada per l'Institut Nacional d’Estadística (INE) aquest desembre. Dos dies després, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha presumit d’aquest sorpasso i l’ha atribuït a l’impuls del barri d’El Gorg, que s’està convertint en un pol d’atracció per a la immigració, però la que procedeix de la veïna Barcelona i d’altres poblacions del voltant. “Que #Badalona hagi recuperat la tercera posició —set anys després— com a municipi més poblat de Catalunya obeeix bàsicament a l'arribada de ciutadans de Barcelona i altres poblacions properes que s'estan instal·lant al voltant del canal navegable del barri El Gorg. En els pròxims tres anys serà la millor zona de l'entorn de Barcelona. Recordo quan el 2012 l'oposició m'acusava de fer d'agent de la propietat immobiliària (API) per promocionar el desenvolupament d'aquesta zona....”, ha dit Albiol en una piulada a la xarxa social X (antic Twitter).
La transformació d'El Gorg
Garcia Albiol no ha perdut l’oportunitat de vantar-se de la transformació d’un barri que en el passat havia estat un barri industrial, punt d’acollida de població immigrada sobre tot procedent d’Andalusia, i que des del 1998, quan va ser inclòs en el Pla especial del Port de Badalona (PEPB), ha experimentat una gran transformació gràcies al canvi dels usos de sòl industrial a residencial. La construcció d’un canal navegable des del port que s’endinsa al barri, i la construcció de grans blocs de pisos amb una atractiva façana marítima, ha tingut com a conseqüència un creixement demogràfic que s’espera que vagi en augment en els pròxims anys. El dirigent del PP, que en les seves etapes anteriors com a alcalde de Badalona (entre el 2011 i el 2015 i el 2020 i 2021), també ha aprofitat per retreure a l'oposició les acusacions d'afavorir l'especulació immobiliària del barri.
En el 2014, l'Ajuntament de Badalona, sota el mandat de Garcia Albiol, va començar els treballs de neteja dels terrenys i la gestora del port, Marina Badalona, va iniciar la urbanització dels vials i voreres que havien d'enllaçar el pont de Sant Lluc amb la trama urbana de la ciutat. "Després de 15 anys hem aconseguit que entorn del futur del canal es comenci a moure, amb la promoció de nous habitatges i les obres d'urbanització que servirà per endreçar un espai que havia estat deixat de la mà de Déu", deia Albiol fa vuit anys. El projecte d'El Gorg es va presentar l'any 2006, després d'anys de reivindicacions veïnals, però no va poder iniciar-se fins anys després a causa de la crisi econòmica i els problemes d'okupacions en les antigues indústries del barri. Els nous habitatges tenen preus més assequibles que els de la veïna Barcelona, però, així i tot, arriben a superar els 2.600 m², i el valor mitjà d'un immoble és d'uns 360.861 euros un pis de 100 m². Albiol sempre ha defensat que els pisos "no són de luxe des del punt de vista de preu, però sí que tenen una ubicació de luxe".