L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha negat que fos informat per cap tècnic o responsable municipal de la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil de forma il·legal al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana al Turó d’en Caritg, el juliol del 2012. “Si m'haguessin dit que hi havia una irregularitat, hauria actuat, tal com vaig fer uns mesos abans amb una obra irregular que em va avisar un veí, i després vam presentar una querella. És absurd no actuar”, ha afirmat l'alcalde del PP aquest dilluns davant el tribunal de la secció 5a de l’Audiència de Barcelona, que el jutja per un delicte continuat de prevaricació. L'alcalde de Badalona ha  afegit que es va assabentar de la irregularitat de les antenes, sis anys després, quan els mitjans de comunicació se'n van fer ressò amb els requeriments policials a l'Ajuntament. En la cinquena sessió de la vista, s'ha fet l'interrogatori de tres dels sis acusats.

Inicialment, la Fiscalia demana per a García Albiol 2 anys i 10 mesos de presó i 10 anys d’inhabilitació a càrrec públic per un  delicte de prevaricació continuada en considerar-lo el màxim responsable de permetre aquestes instal·lacions. En la vista d'aquest dimarts, la fiscal haurà d’anunciar si manté la petició de càstig o la modifica.

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, durant el seu interrogatori a l'Audiència de Barcelona, aquest dilluns

"Fa quatre anys que espero que se m'escolti"

En l'interrogatori, García Albiol també ha declarat que no recorda que es reunís amb responsables de la Guàrdia Urbana, els quals van explicar al tribunal que només li van platejar a l’alcalde que tenien por  de les radiacions de les antenes provisionals  i si eren cancerígenes, però no de la legalitat de les antenes.

“Senyora fiscal, porto quatre anys  esperant perquè se m'escolti”, ha contestat García Albiol a la fiscal  especialitzada en Urbanisme i Medi Ambient, Laura Ricart, quan aquesta li ha demanat que només contestés a les seves preguntes i no s'allargués en les respostes. 

Responsabilitats d'Engestur i de Patrimoni

A preguntes del seu advocat, Cristóbal Martell,  l’alcalde García Albiol ha indicat que en el seu primer mandat, del 2011 al 2015, el ple de l’Ajuntament de Badalona va nomenar de forma unànime que Tomàs Vizcaíno, fos el delegat general de l’empresa municipal Engestur, a la qual se li va concedir el control  de la instal·lació de les antenes de telefonia mòbil al municipi. “És enginyer i té un  currículum brillant”, ha declarat de Vzcaíno l’alcalde.

La Fiscalia demana per a Vizcaíno 2 anys i 10 mesos de presó, a qui acusa de cooperador per haver deixat que Vodafone i Movistar hi estiguessin fins al 2018 -les empreses van retirar les antenes perquè no van obtenir un conveni- sense pagar llicències urbanística i ambiental ni cap cànon.

L'alcalde de Badalona també ha negat que  conegués que Engestur hagués derivat el control de les antenes a l'empresa MSR, i ha assegurat: "Al senyor Miguel Ángel Sánchez Ruiz el conec perquè és president d'un club de futbol de Badalona, res més."

En la seva declaració, García Albiol ha explicat que es va quedar la responsabilitat directa de l'àrea de Territori perquè s'havia de transformar el litoral badaloní, amb  la construcció d'un port i un canal al barri del Gorg, i que a més "volia fer una obra de millora a cada barri". També ha assegurat que va nomenar Xavier Salvà gerent d'Urbanisme perquè "tenia molta experiència i credibilitat" perquè en l'anterior govern municipal va ser l'encarregat d'actuar per les Olimpíades 1992.

Per la seva part, el gerent d'Urbanisme fins al 2015, Xavier Salvà, ha negat que fos informat per l'empresa Engestur  sobre la tramitació que calia per instal·lar les antenes al Turó d'en Caritg. També ha negat que fos l'interlocutor amb Vodafone, com van declarar dos tècnics.

Salvà va signar un informe el 2009 en el qual denegava la instal·lació d'una antena de telefonia mòbil al Turó d'en Caritg, en assegurar que es volia fer una instal·lació fixa, i no una provisional, com les instal·lades el 2012. Per a Salvà, el control de les antenes era d'Engestur i de l'àrea de Patrimoni. La Fiscalia també demana que sigui condemnat a 2 anys i 10 mesos de presó per un delicte de prevaricació com a cooperador.

El regidor de Seguretat, "perseguit" per un sindicat de la Urbana

El tercer processat que ha declarat a l'Audiència de Barcelona ha estat l’exregidor de Seguretat Ciutadana de Badalona i actual regidor del PP a Santa Coloma, Miguel Jurado, que també ha negat que tingués coneixement que les dues antenes es van instal·lar sense cap mena de permís. Jurado ha afegit que en no tenir coneixement de cap irregularitat no va parlar d'això amb l'alcalde Albiol,  amb el qual es veien sovint.

A preguntes del seu advocat, el penalista Josep Riba,  l'exregidor popular ha assegurat que el seu mandat va ser un calvari: "Va ser perseguit" per un sindicat policial perquè volia ser l'únic representat  a la Guàrdia Urbana i que li van presentar "5 o 6  demandes". Ha afegit que es va reunir amb el cap policial, però sempre  per tractar el temor dels agents a les emissions de les antenes, i que "va muntar una comissió amb Medi Ambient" per aclarir-ho.  Per a Jurado,  la Fiscalia demana un any d’inhabilitació a càrrec públic pel delicte d’omissió del deure de perseguir delicte.

Tres interrogatoris finals

L'Audiència de Barcelona reprèn el judici del cas de les antenes  de Badalona aquest dimarts amb la declaració dels altres tres acusats: el conseller delegat d'Engestur, Tomás Vizcaíno, a qui tothom responsabilitza del control de les antenes; l'exregidor d'Urbanisme el 2015, Oriol Lladó (ERC), i Josep Duran, cap del departament de llicències i obres en el mandat de l'alcaldessa Dolors Sabater. Per a Lladó i Duran, la Fiscalia sol·licita un any i sis mesos de presó pel delicte de prevaricació urbanística.

Acabats els interrogatoris, la fiscal especialitzada en Urbanisme i Medi Ambient anunciarà si manté les penes de presó sol·licitades o no.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!