Nou moviment en el cas Tsunami Democràtic l'endemà de les eleccions de Catalunya. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha citat a declarar els deu investigats per terrorisme en el cas de Tsunami el pròxim 22 de maig. Els permet declarar per videoconferència des d'un jutjat de Barcelona al jutjat central d'instrucció de Madrid, segons una interlocutòria comunicada aquest dilluns. La meitat dels encausats, però, es van exiliar a Suïssa en ser imputats per Tsunami. Els 10 investigats citats són l'empresari Oriol Soler; l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell; Marta Molina, d'ERC; el periodista de La Directa Jesús Rodríguez; l'informàtic Jaume Cabani; la secretària general d'ERC Marta Rovira Vergés; el vocal d'Òmnium Oleguer Serra, i el director de l'Oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, que es recupera d'una greu malaltia. En la interlocutòria, el jutge s'ha oblidat de citar el gironí Josep Campmajó, que amb Rodríguez i Ruben Wagensberg (és investigat pel Suprem per Tsunami com el president Carles Puigdemont) han marxat a Suïssa amb Rovira. Des de l'Audiència Nacional indiquen que és un error i que Campmajó també està citat. Pel que fa a Nicola Flavio Giulio Foglia, ha demanat la col·laboració de les autoritats italianes per localitzar-lo. Soler, Molina i Alay són a Catalunya. Caldrà veure quin dels encausats per terrorisme a Tsunami es persona a un jutjat barceloní per ser interrogat.

Precisament, els dos agents de la policia espanyola que van resultar ferits en els aldarulls de la plaça Urquinaona el 18 d'octubre de 2019, després de les protestes per la sentència del Suprem als líders independentistes, han d'anar aquest dimarts a l'Audiència Nacional a declarar com a testimonis. Tots dos policies són acusació particular en la causa de Tsunami, mentre hi ha tres entitats espanyolistes com a acusació  popular (Vox, Societat Civil i Dignidad y Justicia, vinculada al PP).

Reacció d'Òmnium

Amb aquestes citacions el jutge García-Castellón, tot i que indica que ja han passat sis mesos des que va fer les imputacions per terrorisme, ha tornat a contraprogramar contra la tramitació de la llei d'amnistia, que hauria d'anul·lar el procés de Tsunami, que es vota aquest dimarts al Senat, i que hauria d'aprovar-se de forma definitiva al Congrés dels Diputats en el ple del 30 de maig. Així ho veu el president d'Òmnium, Xavier Antich, que ha escrit a Twitter (X): "El poder judicial espanyol no es presentava ahir a les eleccions, però avui ja ha entrat en joc: arriben les citacions per la causa contra Tsunami Democràtic dies abans que s'aprovi la llei d'amnistia al Congrés. La seva repressió no s'atura, però nosaltres tampoc".

Proves contra el dret de manifestació

A més de les citacions, en la resolució, datada d'aquest dilluns, el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional insisteix a trobar indicis contra els investigats, als quals atribueix la responsabilitat d'engegar la plataforma anònima Tsunami i dirigir les protestes massives el 2019. Una d'elles és comprovar si els suposats terroristes tenien permisos de les administracions per organitzar manifestacions.

Així, el jutge García-Castellón ordena a la Guàrdia Civil que pregunti a la Direcció General Administració de Seguretat del Departament d'Interior si Tsunami Democràtic va sol·licitar autorització per a les concentracions realitzades el 9 de novembre de 2019 a Lleida, Tarragona i Girona. També exigeix que Interior completi la informació que va donar al jutjat el 2023 per si durant els actes de la jornada de reflexió del 9-N "es van efectuar proclames, discursos o qualsevol altre acte de naturalesa política, a Barcelona, ampliant aquesta informació a Tarragona, Lleida i Girona". I si van rebre requeriments de la Junta Electoral de Tarragona i de la Junta Electoral Central. A més a més, es requereix que la Guàrdia Civil "pregunti al cos dels Mossos d'Esquadra si va rebre alguna instrucció per no actuar davant aquestes concentracions no autoritzades".

Petició a França

Finalment, el magistrat ha acordat l'emissió d'una ordre europea d'investigació (OEI) a França per tal que li faciliti l'informe que va fer la gendarmeria per l'escenari de Tsunami que es va posar a Perpinyà, el 12 de novembre de 2019. En aquesta zona, es va fer una gran mobilització a la Jonquera, a l'AP-7, que en el cantó francès va acabar amb algunes multes, i en la part espanyola amb investigacions penals, que finalment van ser arxivades per un jutjat de Girona i un altre de Salt. García-Castellón, però, insisteix a buscar-hi indicis delictius.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!