La suposada trama russa de suport a l’independentisme català fa aigües. El jutge de l’Audiència Nacional de Manuel García-Castellón ha enviat al jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, una resolució que va dictar el juliol de 2020 el magistrat Alejandro Abascal, de reforç en aquest jutjat especial, en la qual tanca una investigació sobre “un suposat ciberatac ideat perpetrat per persones afins al moviment independentista català i membres d’agències de la Federació Russa” per falta d’indicis i on assegura que “només hi ha opinions”. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona va demanar al seu col·lega aquesta investigació, feta per la Comissaria General d’Informació de la policia espanyola, en veure-la demanada per l’advocat dels dos policies ferits i personats com a acusació en la causa de Tsunami Democràtic, a l’Audiència Nacional. Ara, les defenses del cas Volhov, tenen coneixement d’aquesta resolució molt crítica del jutge Abascal contra aquesta unitat policial, a la qual li denega mesures restrictives de drets per investigar persones, i destaca que "el fet de tenir una ideologia o ser del moviment independentista català, no és delictiu".

Tot i l'advertència del magistrat de l'Audiència Nacional, que va arribar-li el març passat, el jutge de Barcelona no n'ha fet cas i ha canviat la seva unitat de la policia judicial en el cas Volhov: ha deixat la Guàrdia Civil per la Comissaria General d’Informació, a la qual ha encarregat una nova peça de la trama russa, on implica els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i onze persones més pel delicte de traïció, tot i que l'Audiència de Barcelona li va ordenar, el maig passat, que no investigui més, i que enviés el cas Volhov a judici o l'arxivi. La Fiscalia Anticorrupció ha demanat que s'aixequi el secret d'aquesta darrera investigació, però encara no ha dit res sobre si cal donar carpetada final al cas Volhov. Per la seva part, l'advocat del president Puigdemont, Gonzalo Boye, ja va anunciar que presentaria una querella contra el jutge Aguirre per prevaricació. I davant la persecució a l'independentisme, el cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, imputat en el cas Volhov des del 2020 i ara en la nova peça, va testimoniar i documentar davant notari els seus tres viatges a Rússia per desmuntar incriminacions.

Informació d'un testimoni protegit

La Comissaria General d'Informació va aportar el novembre de 2019 aquesta informació al jutge de l'Audiència Nacional sobre un suposat acord de responsables russos amb el moviment independentista català, els quals -assegurava- no només volien col·laborar amb la independència de Catalunya, sinó "desestabilitzar Europa". Un argument repetit pel jutge Aguirre en les seves resolucions del cas Volhov. Tot es basava en el testimoni d'una persona, que se li va donar el caràcter de testimoni protegit (TP 2/19), el  qual va donar un llistat de noms de persones i empresaris catalans i d'agents russos.

És el cas de Sergey Fedotov (també conegut com Marcov), un espia rus del Departament Central d'Intel·ligència (GRU), que al costat d'altres sis membres de l'organització va visitar Catalunya entre 2014 i 2019, segons la premsa espanyola, però que dels quals no es vincula cap acció amb el govern català. Així ho va concloure el jutge Abascal, que només era "informació periodística", després de demanar a la policia espanyola un informe sobre la "versemblança i objectivitat" del que deia l'informador. El magistrat de l'Audiència Nacional va tancar les diligències d'investigació 86/2019  perquè en paraules seves "no hi ha substrat fàctic sobre el qual edificar una investigació penal".

Finalment, des del jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional s'informa el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona que en les diligències prèvies 85/2019 (són les de Tsunami) no hi ha res relacionat amb russos, i que tampoc ha enviat comissions rogatòries ni ordres europees d'investigació ni a Alemanya ni al Regne Unit. Inicialment, el jutge Aguirre pensava que s'havien enviat ordres de recerca del parador de l'informàtic Jaume Cabaní, investigat al cas Volhov i derivat a l'Audiència Nacional en el cas Tsunami Democràtic, a requeriment del magistrat García-Castellón, com la resta d'investigats. Fins ara, el jutge Aguirre no ha demanat la cerca de Cabaní, tot i considerar-lo clau en el suposat finançament amb criptomonedes d'una futura Catalunya independent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!