El jutge Manuel García-Castellón ha demanat empara al Consell General del Poder Judicial per les crítiques que ha rebut per dirigir la investigació del cas Tsunami Democràtic, on investiga per terrorisme Carles Puigdemont en plena negociació per la investidura. A més, García-Castellón ha carregat contra Patrícia Plaja, portaveu de la Generalitat de Catalunya, qui va apuntar que als que els toca impartir justícia, "alguns, no tots, cerquen no només condicionar negociacions polítiques, sinó castigar-les, prevaricant". Pel magistrat, aquestes declaracions de Plaja podrien suposar la comissió d’un delicte de calúmnia amb publicitat, “susceptible de perseguir-se d’ofici en imputar obertament a una autoritat la comissió d’un fet delictiu, prevaricació judicial”, de manera que també s’ha dirigit a la Fiscalia perquè ho investigui.

No només Plaja és el blanc de les denúncies de García-Castellón. El jutge assenyala directament al secretari d'Estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, qui va poder suggerir que el jutge va prevaricar en adoptar aquesta decisió, segons informa EFE. El jutge García-Castellón sosté que les declaracions de Rodríguez han fet que senti "pertorbació" en la seva independència, ja que el secretari d'Estat de Justícia és el titular d'un "òrgan a qui correspon, entre altres funcions les de suport i cooperació amb l'Administració de Justícia". Així es recull en l'escrit que el jutge del cas Tsunami Democràtic ha remès al CGPJ, segons informa El Mundo. 

En concret, les declaracions de Rodríguez van tenir lloc en una entrevista a Ràdio Popular-Herri Irratia, on el número dos de Justícia va assenyalar: "Jo no tinc ni idea de si té una raó o no, però quina casualitat que ha de ser aquest dia, escolta. Mira que podia haver estat un any i mig abans o un any i mig després, doncs no. Ha de ser al bell mig de les negociacions. Si això no és influir, que vingui Déu i ho vegi...". 

Una investigació plena de crítiques 

García-Castellón ha rebut diverses crítiques des del sector judicial i polític per com està dirigint la investigació de Tsunami Democràtic. Tanmateix, un dels principals esculls que ha afrontat és la negativa de la Fiscalia a seguir-li el joc. La Fiscalia considera que no hi ha prou indicis per investigar Carles Puigdemont o la secretària general d'ERC, Marta Rovira, pels disturbis de la tardor del 2019 atribuïts a Tsunami Democràtic, on no veu ni un grup criminal ni caràcter terrorista.

Amb aquests arguments, el Ministeri Públic ja ha interposat el recurs d'apel·lació davant l'Audiència Nacional, on demana revocar la resolució en què el jutge va acordar dirigir la investigació del cas Tsunami per terrorisme contra Puigdemont, Rovira, i una altra desena de persones.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!