El jutge que instrueix el cas del Tsunami Democràtic, Manuel García Castellón, ha rebutjat que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, declari des de Suïssa per videoconferència el pròxim 22 de maig, i l'ha instat a fer-ho per videoconferència des d'un jutjat de Barcelona, ciutat on, segons el jutge, té enregistrat el seu domicili. En una providència a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6 de l'Audiència Nacional argumenta que la declaració per videoconferència es fa servir "quan es pot implementar de forma àgil", fet que es pot fer en el territori de l'Estat, ja que s'utilitza un únic sistema per a aquest procediment. En el cas d'una videoconferència des de Suïssa, García-Castellón apunta que caldria expedir un escrit, fet que "dilataria les actuacions de forma indesitjada i innecessària", i per aquest motiu ho descarta. D'altra banda, el jutge ha suspès 'sine die' la declaració del director de l'Oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, prevista pel mateix dia 22, després que el seu advocat, Gonzalo Boye, demanés la suspensió perquè té un judici i a causa de l'estat de salut d'Alay, que es recupera d'un aneurisma cerebral.

En el cas de la resta d'investigats es manté en peu la citació. Aquests són l'empresari Oriol Soler; l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell; la secretària de Moviments Socials d'ERC, Marta Molina; el periodista de La Directa Jesús Rodríguez; l'informàtic Jaume Cabani; el vocal d'Òmnium Oleguer Serra, i  l'activista i escriptor Josep Campmajó. D'aquests, només Soler, Molina i Vendrell es troben a Catalunya, ja que la resta es troben exiliats. L'única que ha confirmat que assistirà a la declaració és Molina, defensada per Marina Roig. 

Serra i Campmajó, defensats per l'advocat Benet Salellas, han demanat que se'ls citi a declarar a través d'un conducte internacional, atès que el seu domicili actual es troba a Suïssa. "Hauran de fer servir els mecanismes de cooperació jurisdiccional internacional amb les autoritats helvètiques a fi de tramitat l'oportuna citació judicial", afirmen en un escrit. Asseguren que no tenen inconvenient a facilitar la seva adreça sempre que s'obri una peça separada que exclogui les organitzacions d’extrema dreta i els agents policials personats en la causa, per tal de garantir la confidencialitat de les dades personals del membre de la Junta Directiva. D'altra banda, en l'escrit, l'equip defensor del vocal d'Òmnium, critica que, tenint en compte que la causa del Tsunami fa cinc anys que està oberta, justament se'ls citi a declarar pocs dies abans de l'aprovació de la llei d'amnistia. "Dona poca aparença d'imparcialitat objectiva i d'independència judicial", apunten.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!