Nou gir de guió en el cas de Begoña Gómez. El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón és l'encarregat de supervisar, en funció de jutge de garanties, la investigació que la Fiscalia Europea està realitzant en relació amb els possibles delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació en els contractes adjudicats per Red.es a l'empresari recomanat per Begoña Gómez, Juan Carlos Barrabés. El magistrat no dirigeix la instrucció, però ha d'avalar totes les diligències que suposin restricció de drets fonamentals, com registres o intervencions telefòniques. Des del mes de març, el mateix magistrat ha estat designat jutge de garanties en la investigació que va obrir la Fiscalia Europea sobre els contractes signats durant la primera etapa de la pandèmia pel Servei Canari de Salut i el Servei de Salut de les illes Balears amb la presumpta trama en la qual hauria participat Koldo García, exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos, per al subministrament de mascaretes. 

Jutge de garanties 

La figura del jutge de garanties que ocuparà García-Castellón neix per aplicació del reglament europeu relatiu a la Fiscalia Europea. Aquesta figura li correspon autoritzar les diligències de recerca restrictives de drets fonamentals, acordar mesures cautelars personals, l'adopció de les quals estigui reservada a l'autoritat judicial, assegurar la font de prova personal davant el risc de pèrdua d'aquesta, autoritzar el secret de la recerca, acordar l'obertura del judici oral o disposar el sobreseïment i resoldre les impugnacions contra els decrets del fiscal europeu delegat, entre altres atribucions. 

Investigació de la Fiscalia Europea

Des del passat 26 d'abril la Fiscalia Europea investiga sí la denúncia de Manos Limpias contra Begoña Gómez afecta contractes finançats amb fons europeus. La Fiscalia Europea (EPPO, per les seves sigles en anglès) va demanar al jutge Juan Carlos Peinado que l'informés dels fets que investiga i que li precisés si en el procediment "estaria implicada l'UTE Innova Next SLU- Escola de Negocis The Valley", integrada per una societat propietat de l'empresari Juan Carlos Barrabés, a qui Manos Limpias assenyala com a beneficiari de les "recomanacions o avals" de Gómez. Els fiscals delegats Laura Pellón, Luis Miguel Jiménez i Antonio Zárate van assenyalar en aquest decret que la Fiscalia Europea "podria, si és el cas, arribar a exercir la seva competència" per investigar aquests contractes si així ho estima pertinent, per la qual cosa va sol·licitar al jutjat que li remetés la documentació oportuna. Precisament, la Fiscalia Europea va enviar aquest dimecres agents de l'UCO a la seu de la societat pública Red.es per recaptar informació en correus electrònics i discs durs sobre els contractes pels quals Begoña Gómez està investigada

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!