Més moviments en cadena després de l’entrada en vigor de la llei d’amnistia. Manuel García-Castellón, el jutge de l’Audiència Nacional que està investigant el cas Tsunami Democràtic, ha dictat una providència en la qual dona deu dies a la Fiscalia, a les defenses i a les altres parts personades perquè informin sobre “l’aplicabilitat o inaplicabilitat” de la norma. Es tracta de la investigació per terrorisme contra Josep Lluís Alay (cap de gabinet de Carles Puigdemont), Marta Rovira (secretària general d’ERC), Xavier Vendrell (exsecretari d’organització d’ERC), Marta Molina (dirigent d’ERC), Oleguer Serra (dirigent d’Òmnium Cultural), el periodista Jesús Rodríguez, els empresaris Josep Capmajó i Oriol Soler, el banquer Nicola Flavio i Jaume Cabaní, considerat tresorer del Tsunami. A la causa figuren Vox i l’associació Dignidad i Justicia com a acusacions populars i dos agents de la policia espanyola que van resultar ferits en els aldarulls de plaça Urquinaona com a acusació particular.
Ara bé, les defenses d’alguns dels acusats ja han fet el pas. Benet Salellas, advocat d’Oleguer Serra, Oriol Soler i Josep Capmajó, ha presentat un escrit a primera hora demanant “l’extinció de responsabilitat criminal” i el “sobreseïment lliure”. L’advocat insisteix que els fets pels quals estan sent investigats Serra, Soler i Capmajó no tenen “cap naturalesa penal”, ja que el Tsunami Democràtic va ser una acció de “desobediència civil no violenta”. A més, Salellas deixa clar que el perímetre de l’amnistia cobreix aquest cas, donat que “no hi ha cap dubte que no consta cap violació greu de drets humans relativa a la vida ni a la tortura”.
Qui també han mogut fitxa són els advocats d’ERC, que han demanat aquest matí que s’apliqui l’amnistia a Xavier Vendrell, Marta Rovira i Marta Molina, i Òmnium Cultural, que ha sol·licitat l’amnistia per a Oleguer Serra, membre de la seva Junta Directiva. L’entitat reclama l’arxivament de la causa contra Serra i denuncia la “persecució política” orquestrada contra Òmnium i el conjunt del moviment independentista. Així mateix, a través de la Sindicatura per a l’Amnistia, posa a disposició de tots els “represaliats” l’escrit presentat. Finalment, Jesús Rodríguez també ha demanat ser amnistiat (sol·licita el sobreseïment lliure) perquè entén que la causa “reuneix tots els requisits” establerts a la llei i que “cap” de les exclusions és aplicable al seu cas. Per la seva banda, Jaume Cabaní i Nicola Flavio no estan personats i tenen contra ells una ordre de crida i cerca.
El Suprem també dona deu dies a les defenses de Puigdemont i Wagensberg
La investigació del cas Tsunami Democràtic també està al Tribunal Suprem, ja que Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg són aforats. En aquest cas, la magistrada Susana Polo també dona un “termini màxim de deu dies” a les parts perquè informi sobre “l’aplicabilitat o inaplicabilitat de la norma”. La jutgessa va reactivar la causa a principis d’abril i va citar Puigdemont i Wagensberg com a investigats perquè prestin declaració voluntària i per videoconferència entre el dilluns 17 i el divendres 21 de juny. A més, Polo va cursar una Ordre Europea d’Investigació (OEI) i una Comissió Rogatòria Internacional en matèria penal, però no ha dictat cap ordre de detenció, ni europea ni a escala estatal.
L’Alt Tribunal considera que hi ha indicis per considerar que Puigdemont va ser el “líder” del Tsunami Democràtic. Sosté que podria haver aturat les mobilitzacions que es van convocar com a resposta a la sentència del procés i que, en canvi, no ho va fer. La mobilització principal va ser a l’aeroport del Prat el 14 d’octubre del 2019. Contràriament a això, la Fiscalia considera que ni Puigdemont ni els altres investigats no van cometre el delicte de terrorisme, i a tot estirar els fets es podrien ajustar al delicte de desordres públics.