L'eurodiputat del Partit Popular i ex ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, considera que l'error que va cometre el govern de Mariano Rajoy amb Catalunya va ser creure que "el temps arreglaria el procés". García-Margallo considera que el moment més important va ser el 9-N del 2014, i assegura que podrien haver impedit que aquell referèndum se celebrés destruint les paperetes i les urnes que s'estaven fent a una presó de Lleida i "haver aplicat un 155 de vint-i-quatre hores, per posar als Mossos d'Esquadra a les ordres del ministre de l'Interior i fer físicament inviable al referèndum". García-Margallo en una entrevista aquest dilluns al Cafè d'idees considerava que aquesta mesura hagués donat una sortida a Artur Mas, que podria haver dit, "jo he volgut fer-ho, però físicament no és possible". A més, assegura que en paral·lel a aquestes mesures s'hauria d'haver iniciat una negociació, que segons el seu parer passava per una reforma de la Constitució.
📌 "Vam cometre l'error de creure que el temps arreglaria el Procés"
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) September 26, 2022
☕ García-Margallo assenyala el referèndum del 9N com a punt important | @MargalloJm @ppegrupo @AlmuzaraLibros
▶️ Recupera l'entrevista de @GemmaNierga: https://t.co/F0S0sf060v pic.twitter.com/JVG13NyCap
"La voluntat de ser"
García-Margallo ha presentat el seu llibre España en su laberinto en el qual parla de l'evolució política de Catalunya. L'exministre ha insistit en el fet que s'ha d'abordar el conflicte català, i ha insistit que coexisteixen dues realitats, per una banda, la realitat catalana "la voluntat de ser", i per l'altra la "realitat hispànica de Catalunya". Segons l'exministre davant d'aquesta situació es poden fer dues coses: "negar la realitat hispànica de Catalunya, que és la secesió, o negar la realitat catalana de Catalunya, i això és el que Cambó deia assimilacionisme". Per aquesta raó considera que s'ha de trobar una "fórmula" entre totes dues opcions: "Sembla que hi ha 'calma chicha', però els corrents subterranis esclataran".
En aquest sentit, l'eurodiputat popular ha acusat l'actual govern de Pedro Sánchez de seguir el mateix camí que Zapatero: "S'ha posat del costat dels radicals, per dividir la nació". García-Margallo ha acusat el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero d'haver apostat per la divisió: "Zapatero fa diverses coses, trenca equilibris de poder, elimina contrapesos i abandona el centre". A més, ha assegurat que els governs de Zapatero es van decantar pel "feminisme o l'ecologisme radical" i que va acordar un pacte amb els nacionalistes, que trencava el diàleg amb els dos partits centrals: "El pacte del Tinell és a l'inici de tot".
Eleccions italianes
L'ex ministre, ha parlat sobre l'actualitat política, que aquest dilluns se centra en les eleccions generals a Itàlia, que ha guanyat la líder de Fratelli d'Italia Giorgia Meloni amb un 43% dels vots. L'eurodiputat popular ha analitzat la victòria de Meloni, i diu que s'ha produït una enorme fragmentació del vot contra el govern: "Disparen en totes direccions. La fragmentació polaritza i no facilitarà l'entesa entre els partits". Segons Margallo, s'ha votat Meloni perquè era l'únic dels partits que no havia participat en el govern de Mario Draghi, "s'ha votat l'antigovern, es veurà obligada a aplicar les fórmules poliriques que va aplicar Draghi i contra les que ells es van manifestar". A escala europea, l'eurodiputat considera que si Meloni s'alia amb Víktor Orbán d'Hongria o amb el Partit de la llei i la justícia de Polonia, "tindrem més dificultats per fer avançar el projecte europeu".