Emiliano García-Page, president de Castella i La Manxa, sempre ha estat un dels barons socialistes més durs contra l'independentisme català i especialment contra el president Pugidemont. En aquest sentit, i amb els anuncis sobre una reforma de la sedició, Page ha reclamat que abans que el govern presidit per Pedro Sánchez negociï qualsevol mena de modificació d'aquest delicte amb els independentistes, Puigdemont hagi tornat a Espanya del seu exili a Bèlgica, i s'hagi "sotmès als tribunals". Ara per ara, amb el president i la resta d'exiliats fora de l'Estat, encara no es pot "parlar seriosament" de modificar el Codi Penal.
"Estic a Brussel·les i no m'he trobat amb Puigdemont, però també li ho diria, abans de poder parlar de debò a Espanya sobre una cosa que afecta un delicte pel qual se'l vol jutjar ha de tornar i sotmetre's als tribunals. Això per començar", ha assegurat en declaracions a la premsa a la capital europea abans de reunir-se amb el comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski. En la mateixa línia, ha insistit a conèixer primer el "plantejament concret" de l'Executiu, assegurant que de moment hi ha molts "jocs d'artificis" i "retòrica" al voltant del possible canvi al Codi Penal per reformar el delicte de sedició i rebaixar les penes.
Page, en contra de la reforma de la sedició
Segons ha comunicat Pedro Sánchez als periodistes que els segueixen pel seu viatge a l'Àfrica, qualsevol projecte de reforma del delicte de sedició dependrà d'ERC i el seu compromís a donar suport al que ell plantegi. Això passaria perquè donessin suport a la tramitació de la reforma i també que el partit assumeixi que en el marc de l'1-O es van cometre delictes. Mentrestant, a Madrid, la ministra Maria Jesús Montero, ha anunciat que l'Executiu té la intenció de portar al Congrés la reforma de la sedició, i ha deslligat la qüestió de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.
Així i tot, García-Page va a la seva (no és el primer cop que desautoritza el govern espanyol amb alguna declaració incendiària), i ha declarat que a Espanya "hi ha molt globus sonda i la meva opinió, quan l'hagi de donar, serà clara i rotunda", donant pistes sobre la seva negativa a tocar el Codi Penal, ja que creu que "l'escalada independentista ha de tenir una conseqüència penal greu, es pot dir com vulgui, però la Constitució necessita tenir autodefensa". A pesar d'aquestes declaracions, deixant poc marge a la imaginació sobre la seva posició, ha lamentat que el que s'està produint ara sigui un debat basat en especulacions sobre la reforma, mentre espera que abans passin per la justícia "els que s'han fugat", ja que reformar la sedició podria suposar una rebaixa de la pena, que ara arriba a 15 anys, i podria afectar els exiliats.