La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assegurat aquest dijous que la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que exigeix l'aplicació "immediata" del 25% de castellà a l'escola catalana "s'extralimita", i per això el Govern de la Generalitat la seguirà recorrent a totes les instàncies jurídiques. En aquest sentit, la consellera ha recordat que "la realitat és que el castellà gaudeix d’una perfecta salut a Catalunya, i que, en tot cas, el que cal fomentar i enfortir és la llengua catalana”. Així ho ha declarat en la inauguració d'unes jornades del Pacte Nacional per la Llengua que reuneixen professionals de tots els sectors per consensuar estratègies de futur per al català, informa l'ACN. D'altra banda, Garriga ha admès que la setmana està "sent complexa" per la decisió del tribunal i les seves derivades, com ara la tensió que no fa més que augmentar entre els membres del govern.
El 25%
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha emès aquest dilluns una interlocutòria en la qual requereix al Departament d’Educació que “compleixi de forma immediata” la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, que va dictar la mateixa secció 5a de la sala contenciós administratiu del TSJC. Aquesta decisió és conseqüència de la legitimació, en opinió del tribunal, de l’associació Asamblea Escuela Bilingüe que en va sol·licitar l’execució forçosa. Per la seva banda, Junts ha acordat per unanimitat no participar en la reforma de la llei del català pactada a finals de març amb PSC, ERC i comuns. El partit considera que la interlocutòria demostra "que la reforma de la llei no servirà per protegir la immersió, atès que el tribunal sabia que els grups estaven impulsant una reforma legislativa i, malgrat tot, va exigir executar la sentència". ERC ha titllat aquesta decisió d'"irresponsabilitat de partit".
Reptes pel català
La consellera Garriga i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, han inaugurat aquest matí les jornades 'El català, reptes i propostes. El futur de la llengua àmbit per àmbit'. La trobada, que s'allarga fins demà, reuneix professionals de tots els sectors per consensuar estratègies de futur per al català. Aquestes jornades estan obertes a la ciutadania i tenen l’objectiu de debatre sobre la política lingüística del país en els diversos àmbits socials i d’activitat de la societat catalana. Les converses són de fet el preludi d'unes sessions "deliberatives" que se celebraran el 26 de maig en línia, on sí que es registraran propostes concretes d'utilitat per orientar el contingut del Pacte Nacional per la Llengua que es rubricarà a final d'any. En total, des de la constitució del Pacte s’han fet ja més de 40 actes de caràcter divers i participatiu. Les jornades d'avui i demà aborden la situació de la llengua en taules rodones monogràfiques, en les quals participen tant experts com personalitats de cadascun dels següents àmbits: cohesió social; educació i recerca; tecnologies i món digital; cultura; audiovisual; mitjans de comunicació; àmbit socioeconòmic i laboral; salut i atenció sociosanitària; administracions públiques; àmbits estatal, europeu i internacional, i lleure, esport i món associatiu.