El diputat català de Vox Ignacio Garriga, encarregat de defensar la moció de censura contra Pedro Sánchez que es debatrà dimecres i dijous al Congrés dels Diputats prepararà el seu discurs en un espai molt peculiar, al recinte religiós de l’anomenat Cerro de los Ángeles, un turó situat a Getafe (Madrid), on va tenir durant la Guerra Civil l’episodi simbòlic de l’afusellament d'una gran figura de Crist crucificat.
A diferència del discurs d’altres partits de dretes, que pretenen donar per oblidada la Guerra Civil i l’emmascaren en conceptes tan benintencionats com falsos com ara que no va haver-hi vencedors ni vençuts o que tot va quedar oblidat amb la suposadament exemplar transició a la democràcia, a Vox no amaguen les seves simpaties i complicitats amb el bàndol feixista que va provocar i guanyar en aquella guerra. Ultradreta eren i ultradreta són i en aquest context no sobta que Garriga tiri de nostàlgia guerracivilista per preparar el seu discurs i, ja que hi és, resar.
Que Garriga es tanqui avui al recinte religiós del Cerro de los Ángeles encaixa doncs amb el discurs ultradretà de Vox i la seva particular visió de la història d’Espanya, plena de gestes bèl·liques, conquestes i reconquestes, terços de Flandes, reis catòlics i llistes de monarques visigòtics sempre en nom de la cristiana i evangelitzadora Espanya i la seva unitat de destí universal.
Que hi va passar al Cerro de los Ángeles?
L’episodi del Cerro de los Ángeles va passar just al principi de la Guerra Civil. El mateix dia que el cop d’estat militar es va estendre a la península, el 18 de juliol del 1936 cinc madrilenys catòlics es van quedar de guàrdia al turó, on s’alçava una gran creu que simbolitzava el catolicisme espanyol en un punt considerat com el centre geogràfic d’Espanya -en això els geògrafs no es posen d’acord-.
El dia 23, milicians republicans van prendre el control de la zona, van afusellar els cinc defensors i seguidament, en un acte de propaganda, van afusellar també la gran creu amb crist crucificat -la posterior llegenda va assegurar que cap bala va tocar la figura-. Poc després la van dinamitar i tirar a terra.
Acabada la guerra, el nou règim va decidir reconstruir el monument i convertir-lo en un símbol de la resistència religiosa a allò que van anomenar la ‘barbàrie roja’. La presència de Garriga esdevé doncs un símbol del discurs de Vox, decidit a mantenir la mística que va convertir la Guerra Civil en una defensa abrandada de la religió catòlica.