El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha defensat aquest dilluns el referèndum d'autodeterminació a Catalunya com un "element útil" a què "recórrer dins d'altres mesures". Ara bé, des del seu punt de vista, aquesta no pot ser l'única opció, sinó que ha de complementar un "debat públic" que sigui "més complex".

A més, ha valorat que l'única manera de solucionar el conflicte català és "diàleg i política", la qual cosa, ha matisat, porta el govern espanyol a estudiar totes les opcions, inclòs el referèndum. "Hem de contemplar les vies que permeten que la població sigui consultada, sabent que és possible que no hi hagi una posició sense matisos entre independentistes o centralistes", ha ressaltat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Una mesa electoral durant el referèndum de l'1-O / Sergi Alcàzar

Els presos polítics haurien de ser lliures

Preguntat sobre si la concessió d'indults als presos polítics seria oportuna de cara a les eleccions del pròxim 14 de febrer a Catalunya, Garzón ha valorat que no haurien de ser a la presó. "Que determinats referents siguin a la presó no ajuda en absolut, però el procés té una complexitat addicional", ha puntualitzat.

En aquesta mateixa línia, el ministre ha indicat que el fet que els líders independentistes siguin a la presó dificulta la possibilitat de trobar una "solució política en les millors condicions" al conflicte català. Per això, ha argumentat que mentre els presos polítics siguin a la presó "no hi haurà cap solució" en "l'àmbit territorial als problemes dels últims anys".

Sobre la possible reforma dels delictes de sedició i rebel·lió, Garzón ha exposat que aquesta "hauria de ser viable", encara que ha precisat que la qüestió que està sobre la taula és com convertir "la voluntat política en un element tècnic, i depèn de moltes variables".

Eleccions a Catalunya

Davant de la possibilitat d'ajornar les eleccions catalanes previstes per al 14-F arran de la pandèmia del coronavirus, Garzón ha assegurat que aquesta opció, ara per ara, no es contempla. No obstant això, ha exposat que davant de l'actual emergència sanitària no es pot descartar cap escenari.

"No podem anticipar-nos. Estem acostumats a un any que ha estat anormal. Vam veure el que va succeir en les gallegues i les basques. Aquest virus canvia en la seva evolució de manera molt sobtada, no podem prendre decisions d'aquest calat amb tres mesos d'antelació", ha defensat el ministre.