La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha reaccionat a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha tornat a ordenar al Govern que ofereixi els exàmens de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya, "sense preferència per cap d'elles". Geis ha celebrat que el català quedi "blindat", tot i que lamenta que es torni a perseguir judicialment "la normalitat lingüística" de les universitats catalanes.
El TSJC va ordenar la mateixa decisió al juny arran d'un recurs de l'Assemblea per una Escola Bilingüe. La consellera d'Universitats ha remarcat que es tracta d'una victòria, ja que l'entitat volia aconseguir que s'oferissin exàmens bilingües a cada alumne.
"Han perdut la batalla"
"Hem aconseguit blindar un sistema en el qual els estudiants tenen a les seves mans escollir en quina llengua volen fer la prova", ha insistit."No hi haurà un únic model d'examen, aquesta batalla l'han perdut", ha reblat, "davant la repressió intel·ligència, anticipació i solidaritat".
Geis també ha afegit que enguany es podrà escollir l'aranès a qualsevol lloc de Catalunya, "fomentant" així el seu ús arreu del territori. Aquest mes de setembre hi haurà un total de 5.121 estudiants que faran les proves de selectivitat.
La justícia insisteix en el castellà
Amb aquesta decisió del TSJC, s'exigeix al Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) a impartir instruccions als presidents dels tribunals per garantir la decisió judicial, segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press aquest dilluns. A més, ha ordenat "no identificar" els alumnes en funció de quina llengua escullin per realitzar les proves, de la mateixa manera que no es pot apuntar quina ha estat l'elegida mitjançant noms i cognoms.
Recurs de l'Assemblea per una Escola Bilingüe
El tribunal resol així un recurs de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, argumentant que la preferència "correspon als alumnes per una millor desimboltura dels seus exercicis". D'aquesta manera, l'elecció de la llengua dels enunciats de l'examen no podrà venir determinada per l'administració i s'haurà d'oferir de manera individual l'opció d'escollir-los en l'idioma oficial que prefereixin.
La mateixa Assemblea per una Escola Bilingüe ha celebrat la decisió judicial a les xarxes: "Demà a la selectivitat no es podran repartir primer els exàmens en català i preguntar els alumnes si el volen en castellà, sinó que hauran d'entregar un únic exemplar amb els idiomes oficials".