La Generalitat ha presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al·legacions a la demanda d'execució forçosa de la sentència del 25% de castellà a l'escola per part de l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB). La Generalitat al·lega que ja està tramitant iniciatives legislatives per "garantir normativament la utilització de les dues llengües oficials" i, a més, l'AEB no està legitimada per promoure l'execució forçosa de la sentència perquè no té la condició de persona afectada i tampoc ha acreditat que representi a alumnes o pares afectats directament, recull l'ACN. A més, l'entitat no va comparèixer abans en el procediment, tot i que va tenir l'ocasió de fer-ho, recorda la Generalitat.
D'altra banda, l'escrit de la Generalitat afegeix que "està duent a terme les actuacions necessàries per regular normativament els usos lingüístics", tot recordant que el Govern té un "ampli marge de discrecionalitat". Així, recorda que la sentència obliga la Generalitat a adoptar les mesures necessàries per fer-la complir, sense especificar les mesures concretes. La sentència tampoc concreta si ha de ser el Departament d'Educació, el Govern sencer o el Parlament qui les ha de dur a terme, tot i que l'AEB cita el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i els directors dels centres com a responsables dels projectes lingüístics. Per això, els advocats de la Generalitat consideren plenament lícit que sigui el Parlament qui prengui la iniciativa i reformi la Llei de Política Lingüística, com ara mateix ho estan negociant ERC, JxCat, PSC i els comuns.
Marge de maniobra
A més, el Govern diu que prepara un projecte de decret que regularà el règim lingüístic del sistema educatiu que podria habilitar els centres a tenir cert marge de maniobra en els seus projectes lingüístics. Les dues iniciatives legislatives ja van ser comunicades per la Generalitat al TSJC el 25 de març passat, quan expirava el termini per fer-ho. La Generalitat també recorda que ha encarregat una enquesta per conèixer a fons els usos lingüístics als centres educatius. En aquest sentit, la Generalitat creu que no és lícit que l'AEB asseguri que no s'està fent res per complir la sentència, quan hi ha diverses iniciatives engegades. Així doncs, diu que si l'AEB no hi està d'acord, podrà interposar un nou recurs contenciós-administratiu contra la nova normativa. D'aquesta manera, la Generalitat descarta dictar una circular a tots els centres perquè compleixin la sentència, ja que això s'ha de fer a través d'una normativa superior i no a dos mesos d'acabar el curs.