Semillibertat per als líders del procés. L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha avalat les resolucions de les juntes de tractament del 2 de juliol i ha concedit definitivament el tercer grau als nou presos polítics.
Segons ha informat aquest dimarts la conselleria de Justícia, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Cuixart i Dolors Bassa hauran d'anar a dormir a la presó entre setmana i podran sortir durant el dia i estar a casa els caps de setmana.
La decisió final, però, recau en el tribunal sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem. La Fiscalia ja va anunciar que la recorreria.
Aquesta tarda s'ha notificat als líders independentistes la nova situació, a les presons de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, Puig de les Basses, a Figueres, y en la de Dones de Barcelona, Wad-Ras.
Les noves condicions
Després de dos anys i mig a la presó, podran sortir-ne cada dia i només hi hauran de tornar per anar a dormir. Els permisos també s'amplien, passen de 36 a 46 i no cal tenir complert un quart de la pena per poder-los fer. També podran estar tot el cap de setmana sencer a casa.
"No hi ha cap tercer grau que deixi ningú en llibertat"
El dia 2 de juliol, el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, va anunciar la decisió de les juntes de tractament catalanes —per unanimitat— de concedir el tercer grau. Calderó va voler destacar que el tercer grau "no és un eximent de la pena, no hi ha cap tercer grau que deixi ningú en llibertat".
En roda de premsa després de la reunió de Govern, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, s'ha pronunciat en la mateixa línia. "Els podria dir que és una bona notícia que els hagin donat el tercer grau als presos, però se'ls ha de deixar en llibertat", ha reivindicat.
Raül Romeva, ha reaccionat al seu perfil de Twitter en saber la notícia. "El tercer grau només és una altra manera de continuar pagant una condemna de 12 anys de presó i inhabilitació", i reivindica l'amnistia.
Del segon al tercer grau
El mes de desembre les juntes de tractament no van donar el segon grau per unanimitat. Hi havia diferents criteris i alguns dels seus membres creien que sí que era oportú el tercer grau, que permet als presos només anar a dormir a les presons i tenir una millora en els permisos penitenciaris.
No hi ha tractaments específics per al delicte de sedició. És un cas excepcional i complex i amb un intens debat polític de rerefons, també entre els mateixos socis de Govern. Junts per Catalunya no va compartir al desembre la decisió del segon grau que va avalar ERC, titular de la Conselleria de Justícia, que té sota les seves competències les presons catalanes.
L'alternativa al tercer grau era obtenir el permís del 100.2 per poder sortir de la presó per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. Això també va crear controvèrsies quan, durant el confinament, tot i l'ordre de Justícia de revisar els casos per tal de buidar presons per minimitzar riscos de contagi, el Tribunal Suprem va advertir els funcionaris de les presons amb un whasap enviat als periodistes que enviar els presos polítics a casa podia incórrer en un delicte de prevaricació.