El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya. La mesura es pren degut als alts nivells de partícules PM10 que s'estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica i la previsió que la intrusió de pols sahariana que els provoca persisteixi aquest dijous.
La declaració suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, promoure l'ús del transport públic i recomanar a la ciutadania que moderi l'activitat a l'aire lliure, sobretot en cas de malaltia cardíaca o respiratòria, i l'exercici físic intensiu. També s'insta les activitats cimenteres perquè redueixin emissions, i els municipis perquè restringeixin certes obres.
L’Ajuntament de Barcelona ja ha activat el seu protocol d'actuació, que implica el rec amb aigua freàtica a les principals vies de la ciutat, suprimir els bufadors en els serveis de neteja i jardineria, prohibició de les activitats que generin pols a les obres i demanar que s'eviti l'ús del vehicle privat als desplaçaments.
Morts per contaminació
El 7% de les morts naturals a Barcelona –unes 1.000 persones- estan provocades per la contaminació de l'aire, segons l'informe de la Qualitat de l'Aire de l'Agència de Salut Pública de Barcelona del 2019 que es va fer públic aquest dilluns.
L'estudi, que analitza l'exposició de la població als nivells de NO2 i les partícules PM2.5 a l'aire, conclou que no es compleixen les recomanacions de l'OMS en aquest aspecte. A causa dels elevats nivells de contaminació, es creu que el 33% dels nous casos d'asma infantil i l'11% dels nous casos de càncer de pulmó també són conseqüència d'aquest fenomen. D'altra banda, l'estudi d'enguany incorpora indicadors per analitzar l'exposició de les escoles i conclou que una de cada quatre escoles de Barcelona està per sobre dels nivells.
Segons l'informe, uns 30.000 infants estan exposats a nivells de NO2 per sobre dels recomanats, i un 50% de les escoles afectades es troben al districte de l'Eixample, la zona de Barcelona amb els indicadors més elevats. L'anàlisi ha estat presentada per la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa; la directora de Salut Ambiental de l'ASPB, Elisenda Realp; i l'investigador de l'ISGlobal, Jordi Sunyer.
Pel que fa a l'impacte per sector socioeconòmic, l'estudi conclou que els segments més afectats són precisament aquells més afavorits econòmicament perquè són els que tendeixen a viure a les zones amb més nivells de contaminació.
Per districtes, el més afectat és l'Eixample, on es registra un 23% de la mortalitat natural atribuïda a la contaminació. El segueixen Ciutat Vella, Gràcia i Sant Martí, tots quatre per sobre de la mitjana de la ciutat.
En el cas de la contaminació per NO2, es concentra especialment als principals nodes de trànsit de la ciutat. Així, mentre que afecta un 35% de la població barcelonina, un 94% dels residents a l'Eixample hi estan exposats. Les partícules PM2,5, en canvi, tenen valors per sobre dels recomanats a tot Barcelona.