El Departament de Cultura ha comunicat aquest dimarts que la casa de Francesc Macià de Vallmanya, situada a Alcarràs (Segrià), no compleix els requisits "suficients perquè sigui declarada com a Bé Cultural d'Interès Nacional", segons ha informat la plataforma Salvem Cal Macià, qui va sol·licitar aquesta categorització fa "més d'un any". "El pitjor és l'argumentari esgrimit per inhibir-se, d'allò més simplista i vergonyós", han exposat des de la iniciativa popular que lluita per aconseguir que la Casa de Vallmanya sigui un espai al servei de la memòria nacional.

Segons Cultura, l'informe redactat pels tècnics del Departament conclou que "tot i els valors històrics i arquitectònics de l'immoble" de Macià a Alcarràs, aquests no són suficients per ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, "segons estableix l'article 7 de la Llei 9/93 del Patrimoni Cultural Català". Així mateix, apunta que la protecció actual de la casa, considerada Bé Cultural d'Interès Local, ja és l'adequada i que "ja protegeix l'edifici patrimonialment i urbanísticament". En aquest sentit, des de la Generalitat recorden a la plataforma que això els permet acollir-se "a les subvencions" per immobles "de notable valor cultural". 

L'argumentari no convenç la plataforma Salvem Cal Macià

Més enllà d'aquesta resposta, el Departament de Cultura ha apuntat que l'espai no és un "edifici únic", segons exposen des de la iniciativa Salvem Cal Macià. "Ens en podeu citar un altre (immoble) d’aquestes característiques arquitectòniques al Segrià? I un d'aquestes característiques arquitectòniques, socials i polítiques a tot Catalunya?", es pregunten. En aquest sentit, qüestionen que hagi de ser un immoble "únic" per rebre la categorització de Bé Cultural d'Interès Nacional perquè, per exemple, "tots els castells de la Segarra" estan catalogats així i "n'hi ha molts". 

També critiquen que els tècnics de la Generalitat defineixin la Casa de Vallmanya com un indret on Macià "hi estiuejava i prou". "Ni consultar la premsa històrica on consta". "Només en l’etapa presidencial (1931-33) va fer una quinzena d’estades a Vallmanya dins l’agenda oficial com a president: reunions polítiques, rebuda d’autoritats, sortida de comitives, etc.", argumenten, tot afegint que "no s'han llegit la documentació" que han aportat els darrers anys des de la plataforma.

Així mateix, afegeixen que l’informe de catalogació del 2008 descriu Vallmanya "com un complex d’edificacions a protegir", en el que s'inclou la Casa de Vallmanya i annexos, com la "Casa dels Caçadors i annexos, antigues escoles, escoles noves i l’edifici de la bàscula". En canvi, Cultura no ha fet "cap referència al conjunt" d'aquest patrimoni en l’informe redactat pels tècnics.