La Generalitat ha dit ara a la jutge que Carlos Mazón no estava en el CECOPI quan es va enviar l'alerta, en la línia del que ha expressat aquest mateix dimarts el president de la Diputació de València, Vicent Mompó (PP) —el mateix que va demanar enviar-la "d'una puta vegada"—. És a dir, que el president no havia arribat al Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) a l'hora que es va enviar l'alerta per la DANA a la població a les 20.11 hores del 29 d'octubre, d'acord amb la resposta que ha enviat el Consell al requeriment de la jutge que investiga la causa i a la qual ha tingut accés Efe. Segons versions anteriors de la Generalitat, Mazón va arribar al CECOPI cap a les 19.30 hores.

La titular del jutjat número 3 de Catarroja havia sol·licitat al Consell expressament que informés "de forma succinta si va concórrer alguna altra autoritat al CECOPI prèviament a l'emissió de l'esmentat missatge d'alerta" i "es va integrar al mateix", i la resposta ha arribat aquest dimarts: les úniques autoritats addicionals que hi van accedir des de les 16.00 fins a les 20.11 hores van ser el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i el diputat de Medi Ambient, Prevenció de Riscos i Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell

Les càmeres de seguretat

La Generalitat ha basat la resposta en les gravacions de les càmeres de seguretat de l'edifici on se celebraven les reunions. "El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat (CCE) disposa, dins de les mesures de seguretat existents, d'un sistema de videovigilància (CCTV) amb diverses càmeres fixes i mòbils, tant a l'exterior com a l'interior de les seves dependències", ha explicat el Consell. Així mateix, ha afegit que el sistema consta de "dues vídeogravadores, SAMSUNG SRD 1653D, on s'emmagatzemen les imatges en temps real, les 24 hores / 365 dies" i que, si bé "la sincronització de l'hora de les gravadores no és automàtica, sinó que es realitza de forma manual pel personal tècnic responsable", aquesta sincronització es va fer amb motiu del canvi d'hora oficial a l'estat espanyol la matinada del 26 al 27 d'octubre del 2024.

"En el moment de la present consulta de les imatges enregistrades es comprova que aquest desfasament horari entre l'hora oficial sincronitzada a través del servidor NTP del CCE i l'hora que mostren les càmeres internes del sistema de videovigilància és de 3 segons", continua. Així, un cop realitzat "el visionament de les imatges preses per distintes càmeres del sistema, el 29 d'octubre del 2024, des de les 16.00 hores fins a les 20.11, i conformo la certificació emesa pel funcionari responsable de seguretat, es constata l'entrada" de només dues autoritats: Mompó i Mascarell. És a dir, que de tot això s'infereix que Mazón no hauria arribat en la franja horària per la qual pregunta la jutge.

La Generalitat canvia de versió

El que diu ara la Generalitat contrasta amb la versió oferida fins ara, que el president hauria arribat al CECOPI cap a les 19.00-19.30 hores. És un nou canvi de versió, després que el mateix Mazón revelés aquest dilluns un seguit de trucades telefòniques que contradeien la versió de les 19.30. El president va assegurar que el dia de la DANA va fer setze trucades, algunes de les quals a la consellera d'Interior, Salomé Pradas, que presidia la reunió. Es tractaria de cinc trucades: a les 17.37, a les 18.16, a les 18.25, a les 18.30 i a les 19.43, un quart d'hora més tard de la seva suposada arribada al CECOPI.

Davant les informacions contradictòries, els periodistes van tornar a preguntar a Mazón si a les 19.43 hores encara no estava en el CECOPI i a quina hora va arribar, però no va voler respondre per "respecte al procés judicial". "Quan es respongui a la jutge, que serà aviat, les atendré (les preguntes). Ho estic desitjant", va afegir, gairebé cinc mesos després d'aquell fatídic 29 d'octubre. Vista la situació, Mazón ha decidit amagar-se i ha buidat l'agenda d'actes al País Valencià per evitar l'escarni públic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!