Dues consultes diferents, amb dues preguntes diferents el mateix dia: 24 de juliol. El Govern ja ha decidit com serà la consulta per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern i aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat el decret d'impuls de la convocatòria. Segons han explicat les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina, finalment han decidit una fórmula perquè més enllà de l'Alt Pirineu i l'Aran, també puguin votar els tres territoris indirectament afectats, el Ripollès, Solsonès i Berguedà, tot i que amb dues consultes diferenciades, com va avançar ElNacional.cat divendres

 

La primera consulta, centrada en l'Alt Pirineu i l'Aran, portarà la següent pregunta: "El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?", les respostes possibles seran "sí s'ha de presentar", o "no s'ha de presentar" inclòs el verb, per no donar lloc a possibles confusions. Amb encara dades no definitives, el Govern estima que en aquesta vegueria hi haurà unes 121 meses i estaran cridades a votar unes 55.0000 persones. La segona consulta, que se celebrarà el mateix dia, serà pels altres tres territoris. Així doncs des del Ripollès, Solsonès i Berguedà, on està previst que votin unes 63.000 persones en unes 137 meses, hauran de respondre la següent pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?", de nou la resposta serà sí o no s'ha d'involucrar, verb inclòs. 

"Ho tindrem en compte"

A l'Alt Pirineu i Aran els vots es comptabilitzaran "en la globalitat" de la vegueria, mentre que al Ripollès, el Berguedà i Solsonès es comptabilitzarà per comarques, i en cap cas es fixarà una participació mínima. La consellera Vilagrà ha assegurat que ambdues preguntes seran vinculants, tot i que la interpretació diferent ja que en el primer cas es demana si presentar o no la candidatura, mentre que en el segon només es demana al territori si es vol implicar o no en el projecte, en cas que es faci. Vilagrà també ha concretat que aquesta implicació vol dir que en aquestes comarques hagin entrenaments, activitats de tecnificació, treballs previs i activitats esportives complementàries a les disciplines olímpiques: "Si no es volen implicar, ho tindrem en compte, ho valorarem i farem que allà no passin aquestes activitats", i ha assenyalat que hi ha la possibilitat que una comarca decideixi implicar-se i una altra no.

Sense opció telemàtica

La votació, malgrat fer-se en període de vacances, es farà únicament de manera presencial: no hi haurà vot telemàtic, tampoc vot per correu ni vot anticipat, ha explicat Alsina, que ha dit que si no es fa l'opció telemàtica és per una qüestió de logística, de terminis, "i per l'increment de costos associats". Alsina ha justificat aquesta qüestió tot argumentant que a Catalunya no existeix un bon marc jurídic per fer processos participatius, i ha avançat que el Govern treballarà en una llei de participació que posi solució a aquesta qüestió però que en tot cas no arriben a temps pel 24 de juliol. Per què el 24? Segons han explicat, perquè és "la data més propera en la qual es podia votar" d'acord amb els terminis, i també ha subratllat que és el dia abans de la celebració del 30 aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992. 

L'organització d'aquestes votacions costarà 1.100.000 euros, entre els quals s'inclouen les despeses de campanyes de difusió, anuncis i d'altres actes. Una altra de les característiques de la consulta que ha explicat la consellera de Transparència és que el Govern farà una campanya neutral, en el sentit que el què incentivarà és que les persones votin, sense marcar el sentit. Aquesta posició és nova i és que la mateixa consellera Alsina va dir durant un ple del Parlament que l'Executiu faria campanya pel "sí". Així doncs finalment ha matisat que seran els partits els que podran fer campanya a favor o en contra de la candidatura. 

Tot plegat arriba després de mesos d'incògnites sobre les característiques d'aquesta consulta, que el Govern havia anunciat inicialment que seria durant la primavera i només a l'Alt Pirineu a l'Aran. Finalment es va retardar, també amb exigències d'incloure els altres tres territoris, i des del Parlament tant ERC com Junts van aprovar una proposició ​on instaven la Generalitat a incorporar el Ripollès, el Solsonès i el Berguedà en aquest procés participatiu, sense entrar en detalls de quin seria ser el seu paper: detallava que es consensuaria. Incorporant-los en la consulta, ara el Govern compleix amb el mandat del Parlament, que no especificava de quina forma havien de participar aquests territoris.