Plataforma per la Llengua denuncia que una psicòloga del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Reus, gestionat pel grup Pere Mata, es va negar a atendre una usuària perquè no s’hi dirigia en castellà i que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha justificat la discriminació, a la qual es refereix com “la suposada vulneració de drets pel fet de ser atesos en castellà”. L’entitat, que ha acompanyat la família afectada, i portarà la discriminació a la Subdirecció General d’Avaluació i Inspecció Sanitàries, considera que la resposta del Govern és inadmissible, especialment en un context en què les discriminacions lingüístiques a la salut no s’aturen: l’entitat va rebre el 2023, només a Catalunya, 221 queixes per discriminacions en aquest àmbit, més del doble que el 2022, i aquest 2024 ja n’ha registrades 197. Tenint en compte la resposta de Salut, Plataforma per la Llengua tem que els fets tornin a quedar impunes. 

"Si no parla en castellà, no la puc atendre"

Els fets en qüestió van passar el 4 de setembre, quan una mare va trucar al centre sanitari perquè el seu fill, amb síndrome d’Asperger, feia dies que es mostrava molt angoixat i no s’aixecava del llit. La mare va ser atesa, en castellà, per un recepcionista que li va explicar que els professionals que atenen habitualment el seu fill no hi eren i va redirigir la trucada a una psicòloga que fins aleshores no els havia atès mai. La mare va començar a explicar, en català, el cas a la psicòloga, i la sanitària la va tallar per dir-li que, si no li parlava en castellà, no la podria atendre.

La mare li va preguntar si entendre el català no era un requisit laboral, i segons l’explicació de la denunciant, la psicòloga, “seca”, li va dir que no i li va repetir que, si no parlava en castellà, no la podria atendre. La professional sanitària, de fet, va intentar penjar i la mare li va demanar que no ho fes i, en castellà, li va dir que creia que “en un centre de salut mental infantil i juvenil és essencial que els pacients puguin expressar-se en la seva llengua”. La mare explica que, malgrat parlar-li en castellà, la psicòloga va mostrar de nou la intenció de penjar i que va caldre que ella tornés a insistir que no ho fes per aconseguir explicar-li el cas, finalment, en castellà.  

La Regió Sanitària Camp de Tarragona justifica la psicòloga

La usuària va posar el cas en coneixement de Plataforma per la Llengua, que l’ha estat assessorant des d’aleshores i va traslladar el cas al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, com fa habitualment en aquests casos i com ha fet també en el cas de la discriminació de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona. En el cas de Reus, la Regió Sanitària Camp de Tarragona ja ha respost, i ho ha fet de manera "indigna", segons explica la plataforma. La cap de la Unitat d’Atenció al Ciutadà confirma “que es va produir una incidència” i diu que lamenta “el malestar que ha sofert en la intervenció assistencial”, però dedica la major part de l’escrit a justificar la professional. 

D’entrada, argumenta que “és nouvinguda al nostre país”, i plataforma critica que "això li doni dret a discriminar per raó de llengua una usuària". La Regió Sanitària Camp de Tarragona explica que la psicòloga “encara no disposa del coneixement necessari del català per atendre una trucada d’urgència” una circumstància que, per a Plataforma per la Llengua, "hauria de fer plantejar si és apta ara mateix per treballar a Catalunya". Salut diu que “revisarà novament el seu cas”, però que no es compromet a sancionar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!