Després del tràgic incendi que va calcinar aquest dijous un edifici sencer a València i que ha deixat, de moment, 10 víctimes mortals, el focus s'ha posat en el poliuretà, el material de la façana de l'edifici. Les sospites s'han centrat en aquest material, que hauria estat clau per la rapidíssima expansió del foc, i la preocupació s'ha expandit a la Generalitat, ha decidit crear un grup per avaluar si a Catalunya hi ha construccions amb les mateixes característiques que l'edifici de catorze plantes que es va calcinar per complet en poc més d'una hora a la ciutat de València dijous passat. Segons han confirmat fonts del Departament de Territori, s'ha proposat un grup de treball per tenir accés i estudiar les dades que certifiquin que no hi ha edificacions construïdes amb els mateixos materials que l'edifici valencià calcinat. Expliquen, doncs, que l'objectiu principal serà "definir les accions i mesures pertinents als possibles edificis en risc per a aquesta patologia a Catalunya".
Al Govern no li consta que cap edifici de pisos públics, dels més de 18.000 que gestiona, estigui revestit amb poliuretà. Per a la resta d’edificis privats la Generalitat vol creuar les dades amb els col·legis d’arquitectura i els ajuntaments. Les mateixes fonts de Territori recorden que a Catalunya des del març de l'any 2006 el Codi Tècnic vigent obliga a comunicar tant l’inventari dels materials com la documentació dels projectes constructius als col·legis professionals, motiu pel qual no hauria de ser difícil analitzar la situació dels edificis construïts en els últims anys. Caldrà veure, però, com s'aconsegueix aquest tipus de dades de les finques construïdes abans del 2006, com és el cas de l'edifici que dijous va cremar a València.
El grup proposat per Territori estaria guiat per la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, però comptaria també amb la participació d'experts del Col·legi d’Arquitectes o del Col·legi d’Arquitectes Tècnics de l’Edificació. Més enllà de les valoracions d'aquest grup d'experts, el Govern vol rebre les aportacions i coneixement d'altres organismes i, sobretot, del món local, ja que, segons apunten des de la conselleria, "la matèria de disciplina urbanística és competència municipal".
Multitudinari minut de silenci a València: "No hi ha paraules per descriure aquest dolor"
Un minut de silenci que ha durat més de 60 segons ha estat la mostra de condol de la ciutat de València després de l'incendi de l'edifici de Nou Campanar que fins ara ha deixat 10 morts. Aquest minut ha estat presidit per l'alcaldessa de la capital valenciana, María José Catalá. També hi ha hagut la presència altres autoritats estatals i regionals com el president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, la ministra de Ciència, Diana Morant, així com el cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. També hi havia representats dels cossos de seguretat i emergències, que han jugat un paper fonamental per minimitzar aquesta tragèdia.