Nou escàndol al País Valencià. Al llistat d'excuses i diferents versions que ha donat la Generalitat Valenciana sobre el motiu pel qual no va actuar abans el dia de la DANA, s'hi suma una encara més surrealista. Segons la petició a la qual ha tingut accés El País, a les 15:29 hores del passat 29 d'octubre, el Centre de Coordinació d'Emergències —que depèn del govern valencià— es va equivocar i va demanar "per error" la "desmobilització" de la Unitat Militar d'Emergències (UME). L'autoritat estatal va avisar de l'error, i des d'emergències van enviar un nou formulari a les 15:41 hores. Malgrat l'error en la sol·licitud, l'UME ja havia mobilitzat els seus efectius. En els dos escrits s'assenyala que l'hora de la petició és les 15:00 hores, quan realment es va fer 30 minuts més tard quan la pluja ja començava a ser intensa a la comarca de Requena-Utiel.

Gestió de la DANA del govern valencià

El govern de Carlos Mazón ha donat múltiples versions de com es va gestionar la situació el dia de la tràgica DANA, que ha deixat almenys 215 víctimes mortals al País Valencià. Segons el govern valencià, la petició es va fer a les 15:00 hores, però només feia referència a la comarca d'Utiel-Requena. Just en aquell moment, la consellera d'Interior i Justícia i responsable d'Emergències, Salomés Prades, acabava de marxar de Carlet, on va arribar per l'alerta de l'alcaldessa on avisava que la situació al municipi ja era crítica. Amb la situació desbordada en alguns municipis, es va convocar la reunió del Cecopi per a dues hores més tard, a les 17:00 hores. La reunió es va allargar gairebé 3 hores, i després d'entrades i sortides de la sala, i múltiples indecisions es va acabar enviant l'alerta a la població a les 20:12 hores, quan hi havia zones que ja estaven inundades. No va ser fins a les 20:36 hores que la Generalitat no va enviar la sol·licitud de petició d'efectius de l'UME per a tota València. 

Abans d'aquestes decisions, a les 19:00 hores l'alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, va trucar a la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, que estava a la reunió del Cecopi per avisar que el seu poble s'estava inundant. No va ser fins a les 19:30 hores, que el president Carlos Mazón va fer acte de presència a la reunió. Va estar gairebé desaparegut durant 2 hores, després es va conèixer que va estar fins a les 18:00 hores en un dinar "de feina" amb la periodista Maribel Vilaplana per oferir-li la direcció d'À Punt. 

Desmentint a Carlos Mazón

Aquesta informació torna a desmentir les afirmacions de Mazón, que fa sis dies assegurava que l'UME "no havia arribat tant tard". En una declaració als mitjans va apuntar "del principi hem volgut evitar polèmiques, es mouen moltes faules i hi ha molta ideologia política. Jo estic centrat a recuperar la llum, l'aigua i la telefonia". Preguntat sobre la necessitat de depurar responsabilitats, Mazón va assenyalar: "El ministre diu que no es va activar fins a les 20:35 hores i estava activada des de les 15.00 hores". Tanmateix, a les 15:29 va ser quan es produeix la sol·licitud de desmobilització de l'UME. En el reguitzell d'excuses de Mazón va defensar que la població va ser avisada quan la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va avisar al 112 dels fets i és "quan es van poder fer més avisos i alertes". "Va fallar la llum i les telecomunicacions, no hi havia manera de comunicar-se, els helicòpters no van poder volar fins al matí. Cal demanar perdó a la gent que encara no hem arribat", apuntava Mazón. 

En l'enèsim enfrontament entre el govern valencià i el govern espanyol, es tornen a donar dues versions diferents. Segons el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va assegurar el divendres passat que quan la Generalitat Valenciana va demanar la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències la situació ja era "objectivament dramàtica". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!