Enmig de la guerra al Partit Popular entre els bàndols d'Isabel Díaz Ayuso contra el de Pablo Casado i Teodoro García Egea, cal tenir present d'on prové el conflicte. Dijous es va conèixer que el PP hauria investigat a la presidenta madrilenya per corrupció en la compra d'unes mascaretes a la Xina, per la qual el seu germà hauria cobrat una comissió d'uns 55.000 euros segons ella, gairebé 300.000 segons la versió inicial del partit. A partir d'aquest fet va començar la batalla entre els populars, però les dures acusacions d'Ayuso contra la direcció del partit van fer que aquesta possible corrupció quedés en un segon pla. A més, amb la decisió de Casado d'arxivar l'expedient informatiu, en considerar que les explicacions que havia donat la presidenta madrilenya eren suficients, van enterrar encara més el paper de culpable d'Ayuso. Amb tot, alguns diaris s'esforcen en treure a la llum més detalls de la compra de mascaretes per la qual Tomás Díaz Ayuso va cobrar una comissió, tal com ha reconegut la seva germana, i eldiario.es ha revelat que aquestes eren d'una qualitat inferior que la que fixava el contracte.
Segons exposa aquest mitjà, en el contracte del portal de transparència s'assegura que la Comunitat de Madrid va comprar a l'empresa en qüestió mascaretes FFP2 i FFP3. D'aquestes, tal com s'ha explicat durant la pandèmia, la FFP2 té una capacitat de filtrar del 94%, mentre que en el cas de la FFP3, aquesta creix fins al 98%. És a dir, és de major qualitat en aquest sentit i també és més cara. Amb tot, la FFP2 compta amb el certificat europeu i ha estat una de les més recomanades per romandre en espais amb molta gent. Ara bé, tot i que el contracte establia que s'havien comprat aquestes mascaretes, la realitat és ben diferent: l'empresa Priviet Sportive SL, que va pagar una comissió al germà de la presidenta, va entregar un material sanitari diferent del que posa en el document, més barat i de menys qualitat.
Més barates i de menys qualitat
Així, no només no es va entregar cap mascareta FFP3, és a dir, les més cares i de més qualitat, sinó que de FFP2 tampoc en va arribar cap. Al contrari del que s'establia, les mascaretes que finalment van arribar al pavelló d'Ifema el 29 d'abril del 2020, en plena primera onada de la pandèmia, tot l'Estat tancat a casa i sense gairebé informació sobre com es transmetia el virus, van ser KN95. Aquestes no compten amb l'estàndard europeu, a diferència de les anteriors, sinó amb el xinès. En principi, aquesta mena de mascaretes té les mateixes prestacions que les FFP2, però no passen pels mateixos controls.
Així, tot i que les KN95 també han estat recomanades per emprar en espais concorreguts i s'han equiparat amb les FFP2, aquestes no eren les que establia el contracte. Com expliquen eldiario.es, en el cas d'aquestes proteccions els controls de qualitat els fan els mateixos fabricants en un autocertificació. Des de l'inici de la pandèmia s'han donat casos on la suposada qualitat que els fabricants donaven a les seves mascaretes estava molt lluny de la real. A Europa, en canvi, les mascaretes han de ser homologades per un organisme públic independent. Moltes mascaretes que tenen el certificat europeu estan fetes a la Xina, també les FFP2 i les FFP3, però han passat per aquests controls.
Escassetat de mascaretes
Tot plegat provoca que les KN95 siguin més barates que les que compten amb el certificat de qualitat i per les quals la Comunitat de Madrid va pagar al principi de la pandèmia, quan les mascaretes eren un bé molt escàs. En aquest context, la majoria de països europeus van permetre l'ús de mascaretes no homologades a Europa tot i tenir un estàndard inferior, també Espanya que va donar via lliure a les KN95 el 20 de març de 2020, una setmana després de la declaració de l'estat d'alarma i es van mantenir vigents fins a finals d'aquell mateix any.
Així, el problema no és que es compressin mascaretes KN95, sinó que es va pagar per unes mascaretes moltes més cares que no van arribar mai. En el contracte, la descripció del material que s'ha comprat és clar: "Mascaretes FFP2-3. El preu: 5 euros + IVA (6,05 euros cada una). 1.512.000 euros en total. Finalment, però, a l'adjudicació figura que es van comprar mascaretes FFP2/KN95, fet que tampoc és cert, ja que totes van ser de la qualitat KN95, de les FFP, ni rastre. Així ho va revelar un poble madrileny governat pel PP, en el que semblava una publicació més a Facebook, on totes les mascaretes que hi apareixen eren de l'estàndard xinès.