L'economista Germà Bel s'ha rigut del viral espot electoral presentat per la CUP a l'inici de campanya per les municipals, i ha fet broma amb el fet que és un "directament un plagi" d'un vídeo que van fer els laboristes britànics per les eleccions generals del Regne Unit del 2019. Bel ho ha expressat amb sarcasme: "A mi em sembla genial que la CUP hagi fet el seu video electoral en anglés ben English i amb aquests actors colaborant-hi... Que no manqui la creativitat i originalitat catalana!", ha ironitzat l'economista en un missatge a les xarxes socials. 

La CUP va dir en la presentació del seu vídeo que estava inspirat en les campanyes de l'exlíder laborista Jeremy Corbyn. L'anunci mostra una conversa entre un alcalde i un auditori ple que li retreu que hagi destinat diners a un camp de golf en comptes de millorar els trens, fer una biblioteca, escoles bressol, pagar lloguers o fer una millor gestió de l'aigua, mentre un empresari ric li diu al polític què ha de dir i culpa els okupes de tot. Algunes de les frases són exactament les mateixes que apareixen a l'anunci anglès.

Bel considera que s'han passat de frenada. "Anaven de brillants i corrents i no s'han inspirat, sinó que és directament un plagi", ha expressat el catedràtic d'economia de la Universitat de Barcelona (UB). Han aparegut al llarg del dia missatges a les xarxes que retreuen a la CUP la còpia.

El vídeo original del Partit Laborista Britànic 

L'espot original en el qual es basa el de la CUP és de la campanya del Partit Laborista del Regne Unit per les eleccions generals de 2019. En ell, un polític s'enfronta també a un auditori que li retreu que no hi ha professors a les escoles, les llargues llistes d'espera a la Sanitat o que no poden pagar els lloguers. La resposta del polític és culpar d'aquests problemes a "Ali", un home immigrant que es troba entre el públic: "Hi ha una explicació senzilla, és tot culpa seva". "Si fessim fora l'Ali, els temps d'espera a la sanitat serien més curts", acusa un home, mentre que Ali respon que "de fet, sóc metge". El polític, una al·legoria del conservadorisme britànic, afirma que tots els problemes són perquè "no hi ha suficients diners", perquè els han de "gastar tots en Ali", mentre que dona un maletí ple de bitllets a un suposat CEO d'una gran tecnològica. "És un creador de llocs de feina", es justifica el polític, que fa el que l'ordena l'empresari. 

LABORISTES ESPOT
Espot dels laboristes anglesos
CUP ESPOT
Espot de la CUP

La versió de la CUP

El vídeo de campanya de la CUP per les municipals està clarament basat en l'espot laborista, però adaptat a l'actualitat política catalana. Guionitzat per l'humorista Magí García, l'anunci mostra d'igual forma un alcalde parlant davant d'un auditori ple que li retreu haver destinar els diners i l'aigua a un camp de golf, "en comptes de biblioteques, sanitat, habitatge o trens", mentre que el polític fa el que li ordena un suposat empresari ric interpretat pel còmic Joel Díaz i culpa de tots els problemes als okupes. "Amb el camp de golf es crearan molts llocs de treball", diu el batlle, vestit també amb una camisa i una corbata, exactament igual que el polític del vídeo anglès. El públic li retreu que "sempre s'emporten els diners els mateixos", mentre que el polític afirma que "no hi ha diners per culpa dels okupes". 

LLOCS DE TREBALL LABORISTES VIDEO
Espot dels laboristes anglesos
llocs de treball CUP VIDEO
Espot de la CUP

Diversitat d'opinions a les xarxes socials

L'espot de la CUP, que ja han vist més d'un milió i mig de persones només a Twitter, ha suscitat debat a les xarxes socials: retrets i crítiques per tractar-se d'una còpia de la campanya britànica i la "manca d'originalitat" per part de sectors més crítics, mentre que simpatitzants del partit anticapitalista defensen que tot i que és un calc, la CUP mai no ha ocultat on s'inspirava i que tant farà que sigui copiat "si el que diuen és veritat". El vídeo porta 1.700 retuits, prop de 6.000 "m'agrada" i quasi 700 comentaris i cites. A favor o en contra, el que està clar és que ha complert el seu objectiu com a anunci i ha arribat a molta gent.