Res no és casual. La jutgessa que va empresonar els Jordis i els consellers catalans, Carmen Lamela, és germana de la interventora general de l'Estat, María Luisa Lamela Díaz, l'encarregada, doncs, de controlar les finances de la Generalitat (i també de la resta de territoris). Aquesta connexió entre política i justícia es desprèn del portal de transparència del govern espanyol, una connexió que aquest dimecres a la nit ha començat a córrer per Twitter.

Entre les tasques que se li atribueixen, la germana de la jutgessa de l'Audiència Nacional té en a les seves mans el seguiment i control de les subvencions i ajudes públiques, porta la comptabilitat pública i és la persona que es relaciona amb les diferents hisendes territorials per formar-les en els comptes econòmics del sector públic. És, doncs, la persona encarregada de controlar els fons comunitaris de tots els territoris.

La Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) penja del Consell de Ministres, tot i que segons es pot llegir al web del govern espanyol la seva gestió és "independent" a l'activitat de l'executiu del PP, cosa que destaquen fins a tres vegades en només set paràgrafs de text.

De fet, i com ja és sabut, l'Audiència Nacional tampoc no hauria de dependre, per res, dels de Mariano Rajoy, i així es pot trobar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 5 de gener del 1977, on s'assegura que "la seguretat jurídica dels ciutadans és pedra angular de l'Estat de Dret" i, sustenten que, per tant, "la seva consecució requereix l'existència d'una Administració de Justícia independent, tècnicament objectivada i adequada funcionalment per assegurar un procés ple de garanties i una decisió judicial ràpida i justa.

Connexions casuals?

Aquest no és l'únic càrrec públic que ha ocupat María Luisa Lamela. Dins de l'IGAE ha realitzat diverses funcions, ha estat a la Secretaria d'Hisenda de Cristóbal Montoro, al Ministeri d'Afers Exteriors, en les Representacions Permanents d'Espanya davant la Unió Europea, ha estat cap del Comissari d'Afers Econòmics i Monetaris de la UE i directora a la Direcció General d'Empresa i Indústria de la Comissió Europea. També ha sigut interventora delegada a l'Entitat Pública Empresarial Loteries i Apostes de l'Estat, directora del Departament de Serveis i Coordinació Territorial del Ministeri d'Hisenda i directora general de Racionalització i Centralització de la Contractació del Ministeri citat.

Lamela, però, no és l'única que té germans dins d'un càrrec públic. El coronel de la Fiscalia encarregat de gestionar el dispositiu policial de la jornada del referèndum de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, és germà de l'expresident del Tribunal Constitucional i exmilitant del PP, Francisco Pérez de los Cobos, qui va intentar enganyar la comissió que tria els jutges del Tribunal Europeu de Drets Humans  (TEDH) fent veure que sabia anglès i francès i suspenent, finalment, l'examen amb un zero.

També el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, que fins les darreres eleccions espanyoles va ser cap de l'Oficina Econòmica del govern espanyol, és el germà d'Alberto Nadal, que abans havia ocupat el càrrec de secretari d'Estat d'Energia.

I no només això. Molts dels membres de l'executiu de Rajoy mantenen algun tipus de connexió familiar. Un dels acusats per l'atac al Centre Cultural Blanquerna de Madrid l'any 2013, Iñigo Pérez de Herrasti, que es va salvar casualment de la pena de presó imposada pel Tribunal Suprem gràcies al Tribunal Constitucional, és el cunyat del portaveu del govern del PP i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, i, encara més, és cosí de l'exministre de Defensa Pedro Morenés Eulate.